Изложба фотографија ученика и професора у ТШ „Павле Савић”

Изложба фотографија ученика и професора под називом „Перспектива“ отворена је у Техничкој школи „Павле Савић“.
e
Фото: Dnevnik.rs

Кроз 78 дела, ученици и професори су обрадили теме попут нашег града као Европске престонице културе, питања слободе и друштвеног контекста који окружује младе, перцепције есенцијалне повезаности природе и човека и слично.

– У духу латинске изреке „Nulla fluat cuius non meminise velis“, која на српском гласи: „Нека не прође ниједан трен којег не бих хтео с радошћу да се сетим“, одлучили смо да, у оквиру школе и Е3 радионице која постоји, подстакнемо ученике да се креативно изразе, а фотографија је за то најбоља форма – објаснио је професор историје Андрија Миловановић, чијих се 25 радова нашло на изложби. – Зашто „Перспектива“? С еснафске стране, за добру фотографију перспектива је најважнија. С друге стране, то су средњошколци, адолесценти, стасавају, питамо се шта је за њих перспектива. У међусобној сарадњи, много смо тога научили и новог искусили. Порука изложбе је да је ово њихова перспектива.

У оквиру конкурса од 8. до 19. априла, у такмичарском делу учествовало је 13 ученика, а у ревијалном два професора. Прву награду освојила је ученица првог разреда Кристина Пекез, на другом месту нашао се ученик трећег Иван Туцаков, а треће место поделило је шесторо ученика. Посебна награда за фото-причу припала је ученици првог разреда Данијели Тепић.

– Изложила сам 11 фотографија на три теме – рекла је награђена Данијела Тепић. – Прва тема инспирисана је настрадалом Тијаном Јурић и фондацијом коју је њен отац покренуо. Желела сам на тај начин да покажем да велика невоља и даље постоји, те да поручим да би насиље требало да нестане. Друга тема био је мој пас, чија се раса сматра ружном, а ја сам га приказала као превише савршеног за савршенство. За трећу тему изабрала сам црно-беле фотографије – портрете мојих другарица, поглед са високе зграде и мотив прозора у Петроварадину. Фотографијама сам приказала нешто што се догађа и што нас окружује.

Текст и фото: Б. Павковић

EUR/RSD 117.6085
Најновије вести