ИНСТИТУТ KNOW-HOW  Интернет обука за рад у угоститељским објектима

Средњошколци, студенти и незапослени који су радили у угоститељству или су били у додиру с том професијом, ускоро ће имати прилику да нека знања, како теоријска, тако и практична, усвајају од стручњака, и то путем сајта који припрема удружење „Кулинарски институт Know-How”.
Članovi Kulinarskog instituta know-how  Foto: privatna arhiva
Фото: Чланови Кулинарског института know-how  Фото: приватна архива

То ће бити спроведено кроз пројекат „Угоститељ – менти” за који је Удружење добило део новца од Града путем конкурса за имплементацију Локалног акционог плана за младе у 2018. години. Пројекат је настао из жеље бивших чланова, некадашњих студената секције Више струковне школе за менаџмент и пословне комуникације, који су 2016. године победили на такмичењу „Social Impact Award” и тада морали да се пријаве као удружење грађана да би добили награду, да на једном месту размењују вештине које су стекли радећи у одређеним угоститељским објектима.

– Желели смо да кроз различите стручне кратке програме млади могу да се додатно образују и квалификују за сваку наредну туристичку сезону и раде било где – објаснио је председник удружења „Кулинарски институт Know How” Горан Остојић, и додао да су чланови након студија, радећи у угоститељским објектима у иностранству, увидели да нико неће да им да прву радну шансу за неке радне позиције. – Хтели смо да направимо менторски програм где би бивши чланови, који су отишли негде у иностранство и покупили неко знање и искуство и савладали одређене вештине, обезбедили кратке полазне курсеве почетницима који су овде тренутно активни чланови удружења. На сајту ће бити отворени налози бивших и садашњих чланова, односно ментора и тзв. ментија, који ће се на сајту обучавати. 

Како је објаснио Горан Остојић, полазницима интернет курса ће вештине преносити стари чланови, професори, али и новосадски угоститељи. Жеља им је, каже, била да градски угоститељи учествујући у пројекту, могу пронаћи нову потенцијалну радну снагу.

Фото: У припреми тренинг центар за угоститеље Фото: приватна архива

– Биће потребно много теренског рада да се сви бивши и садашњи чланови ангажују, направе своје налоге, прођу обуке и да ослушкујемо потребе послодаваца – каже наш саговорник, и додаје да ће се кроз интернет обуку радити искључиво на ускоспецијализованим вештинама. – Чланови ће едуковати своје колеге о различитим идејама и преносити им одређена знања која су стекли радећи у различитим областима у угоститељству. То ће им бити омогућено уз комбиновање видео-снимака и текста, али уз практичан рад. Сви ће уз теоријски део имати и неки задатак на терену, будући да ће одлазити у градске угоститељске објекте с којима сарађујемо.

Сајт за обуку биће готов до краја септембра, а цео пројекат би требало да крене од новембра, иако ће један од курсева бити доступан већ крајем августа. Трајање онлајн курса ће зависити од појединаца, али и типа вештине за коју ће се чланови удружења обучавати јер, како наводи наш саговорник, желе да им пруже модел едукације који их неће оптерећивати.

Удружење „Кулинарски институт Know-How” се тренутно бави проблемима привредних субјеката који нагло остају без радне снаге, али и младих који под притиском кризе одлазе у иностранство. Осим тога, покушавају да младим угоститељима понуде алтернативу формалном образовању. У даљој будућности план им је, каже Горан, да функционишу као мини-развојни центар, односно тренинг центар за угоститеље, у којем ће млади на креативан начин реализовати своје идеје и усавршити праксу коју им није дао формално образовање.

В. Бијелић

EUR/RSD 117.5912
Најновије вести