Група „Just give...” окупља људе који воле да ураде нешто више

Уколико вам треба зимска одећа, обућа, можда телевизор, комода, угаона гарнитура, неко слатко маче или зец – све то можете пронаћи у непрофитној Фејсбук групи „Just give...”.
Just give 1
Фото: Леа Бодор, Никола Гарабандић, Веља Ве и Страхиња Тијанић, фото: приватна архива

С друге стране, ако имате вишак свезака и књига, панталоне у које више не можете да уђете, компјутер који је стар да бисте зарадили на њему али и даље функционише те га је гре’ота бацити – све то можете поклонити у истој групи – „Just give...” Наиме, реч је о једној од најактивнијих страница која окупља, како хумане Новосађане који не желе да баце њима непотребне ствари, тако и особе које знају како да тај туђи вишак искористе.

О томе колико су чланови те групе ажурни, говори и чињеница да, када смо им се обратили за помоћ ради писања овог текста, убрзо нам се јавило неколико људи који су објаснили колико често и зашто користе ту групу, као и колико су задовољни њеним функционисањем.

„Моје искуство је дивно, ја сам поклонила све од своје деце, а уз помоћ групе сам успела да сакупим комплет опрему за бебу која се родила пре две недеље, а чији родитељи нису били у могућности да се одговарајуће припреме за њен долазак“, рекла нам је једна од чланица Н. О. – Ја сам пресрећна кад видим како група функционише и да још увек има дивних и несебичних људи.

У групи „Just give...” владају слога и толеранција. Дневно буде око 130 садржаја који се тичу понуда и потражње, а људи су толико креативни да чак нуде и савете и помоћ, а не само материјалне ствари. Што би се рекло, буде свега – од игле до локомотиве. Како је истакла чланица групе Бојана Мумовић, не треба занемарити ни еколошки моменат јер на „Just give...” страници ствари добијају нови живот.


Добро у људима

Да не би дошло до расправа и свађа, група „Just give...” има одређена правила која морају да се поштују, а која контролишу четири админа. Како каже један од њих Страхиња Тијанић, људи крше правила јер ни не знају да она постоје, и додаје да и сами чланови реагују када неко уради нешто што није у реду, обавесте о томе админе и тако се проблем заједнички реши. Нека од правила су да сва одећа мора да буде чиста, забрањено је користити говор мржње, исправљати нечије правописне грешке, продавати ствари...

„У групи међ’ житом има и кукоља, али поента групе је видети то жито, односно добро у људима, због чега група и постоји“, указује М. С. „Има оних који се на тај начин решавају вишка предмета, а они су понекад само за смеће. Ипак, свакодневно ме одушеве добри људи који од срца дарују ствари на којима би се могли лепо зарадити, а новац сваком данас треба.“


„Најважније овде јесте да човек схвати да још увек постоје људи који желе да помогну онолико колико су у могућности и да функционишу као тим“, наводи нам Марина Радовановић.

„Најважнија ствар коју сам добила овде у групи су дивна пријатељства, и на томе сам највише захвална!“

Идеја је потекла од Ане Паудрил, која је својевремено држала кафић „Culture Exchange” и која, када се селила, није желела да вишак ствари баци већ да их поклони. Тако се од децембра 2014. године до данас окупило готово 12.000 „џастгивоваца” који чине да првобитна идеја и даље живи, баш као што је пракса у читавом свету.

„Убеђен сам у то да су, кад дође кризна ситуација и кад је потребна помоћ, Новосађани солидарни и кад настане проблем, брзо се спојимо у целину“, наводи један од админа групе Страхиња Тијанић.

„С обзиром на то да је продаја забрањена, неки људи су се досетили да направе аукцију за ствари које поклањају тако што ће они који су за њих заинтересовани послати поруку за лечење болесне деце. Људи, једноставно, воле кад ураде нешто више.“

Л. Радловачки

Natasa
28.02.2019 • 09:21
Dobrota vredi vise od snage
EUR/RSD 117.5959
Најновије вести