Едукација ДЗ Нови Сад о „тихом убици“ по месним заједницама

НОВИ САД: Почиње реализација пројекта „Хипертензија - здраво срце, мој избор“ Превентивног центра Дома здравља „Нови Сад“ који се ради уз подршку Управе за здравство Града Новог Сада.
merenje pritiska, pixabay
Фото: Pixabay

Људи годинама живе са хипертензијом, а да нису ни свесни, јер болест може бити без икаквих симптома па је често називамо „тихим убицом“.

Како наводе у ДЗ „Нови Сад“, већина кардиоваскуларних болести је узрокована факторима ризика који се могу контролисати, лечити или модификовати, као што су: висок крвни притисак, висок ниво холестерола, прекомерна ухрањеност/гојазност, употреба дувана, физичка неактивност и шећерна болест.

Међу најзначајније факторе ризика који су одговорни за смртност од кардиоваскуларних болести убрајају се повишен крвни притисак (коме се приписује 13% смртних случајева на глобалном нивоу), употреба дувана (9%), повишен ниво шећера у крви (6%), физичка неактивност (6%) и прекомерна телесна маса и гојазност (5%).

Важно је, наводе, едуковати становништво о препознавању фактора ризика који доводе до болести као и важности правилног мерења висине крвног притиска, а посебно едукацију ромског становништва.

Едукације ће се спровести у четири Месне заједнице:

1. септембра од 9 часова у МЗ Шангај,

14. септембра од 9 часова у МЗ Адице,

16. септембра од 10 часова МЗ "Видовданско насеље" - Велики рит и

22. септембра од 10 часова МЗ "Футог" - Бангладеш

EUR/RSD 117.3253
Најновије вести