Добра забава, а и храна на Чварак фесту у Каћу

 “Чварак фест” одржан је девети пут заредом у Каћу. У припремању чварака надметале су се 43 екипе, а осим такмичарског дела, за посетиоце су, уз богат културно-уметнички програм, уприличени сајам чварака, продаја сухомеснатих производа, изложбе ликовних и литерарних радова, као и пратећих машина и опреме.
cvarak fest
Фото: Дневник (Филип Бакић)

„Имамо много народних обичаја и догађаја карактеристичних за различите делове града, као и целе Војводине, који осликавају оно што се традиционално дешавало у одређено доба године у тим крајевима“, нагласио је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Додао је да велике западноевропске нације имају сличне манифестације и у том контексту је потребно сагледати све што наши крајеви могу да понуде.

„За свакога би требало начинити понуду и сматрам да је то богатство једног града“, рекао је Вучевић.

Градоначелник се осврнуо на примере иностраних земаља и поручио да је оваква манифестација део нашег народа, те је потребно унапредити је и чувати у најбољем смислу, направити квалитетан производ, те позвати и угостити што више туриста, да се чује за нас и најбоље из наше традиције.

Фото: Дневник (Филип Бакић)

„Ово је увертира за оно што нас чека следеће године, а то ће бити јубиларни десети “Чварак фест”. Храна поднебља је култура једног народа. За Каћ се први пут чуло 1238. године, а овде је одувек било стециште месарства. Кроз једну овакву манифестацију прође око 25.000 људи, све је то потребно припремити и организовати, а наша идеја водиља је то да прерастемо у сајам. Ове године смо ту идеју донекле и дотакли, јер можемо да кажемо да се налазимо на некој врсти мини-сајма привреде, пољопривреде, културе и слично. Превазишли смо оквире, не само Каћа, него и Новог Сада, па чак и Србије“, истакао је председник Организационог одбора “Чварак феста” Мирослав Пиљић.

У прилог поменутој чињеници иде и податак о томе да су се ове године међу такмичарима на “Чварак фесту” нашли и гости из Истре, Македоније и Републике Српске, те се с правом може рећи да манифстација постаје међународна.

„Дошли смо, пре свега, да се добро дружимо и забавимо“, био је расположен један од чланова такмичарске екипе из Умага Ненад Дошен: „У овај крај код пријатеља долазим већ 15 година, а први пут се такмичим на “Чварак фесту”. Направили смо заједничку екипу “Каћ – Умаг”. Ми у Умагу, иначе, не правимо чварке, али их волимо и зато их купујемо, то је производ без којег се не да живети. Све се то слаже уз наш добар пршут, који смо донели, као и аутохтоно истарско вино “Малвазија”, маслиново уље и ракију “Биску”, која се прави само у Истри.“

Весела, али и радна и домаћинска атмосфера владали су на манифестацији, а изузетна посећеност ниједног тренутка није јењавала.

„Волим оваква дружења, а као што се очекује, дођем првенствено због чварака, као и због добре организације Ово је једна лепа манифестација која окупља људе, који овде имају прилику да купе квалитетан производ. Осим тога, чува традицију, јер чварак је ипак један војвођански специјалитет“, рекао је један од посетилаца Лука Шавија.

Б. Павковић

Фото: Дневник (Филип Бакић)
Фото: Дневник (Филип Бакић)
Фото: Дневник (Филип Бакић)
Фото: Дневник (Филип Бакић)
Фото: Дневник (Филип Бакић)
Фото: Дневник (Филип Бакић)
Фото: Дневник (Филип Бакић)
Фото: Дневник (Филип Бакић)
EUR/RSD 117.5690
Најновије вести