До краја године одлука о броју такси возила на новосадским улицама

Одлука о броју такси возила у граду биће донета до краја године, будући да је „Студија о организацији такси превоза путника у Новом Саду” показала да је њихов оптималан број 1.293, а максималан 1.423.
1

По Решењу о утврђивању дозвољеног броја возила за обављање такси превоза на територији града Новог Сада, Градско веће је до 1. октобра ове године било у обавези да од стручних институција прибави анализу стања такси превоза у граду, на основу које ће се донети акти и утврдити број такси возила. Наш лист недавно је писао о томе да ће број нелегалних таксиста бити смањен. По подацима Управе за саобраћај и путеве, од око 1.700 такси возила у Новом Саду, њих 1.254 је на дан ступања Одлуке о такси превозу на територији Новог Сада у марту имало важеће такси легитимације.

У кабинету градоначелника наводе за „Дневник” да Градска управа за инспекцијске послове – Сектор инспекције за саобраћај и путеве свакодневно обавља инспекцијски надзор такси превоза путника на територији Новог Сада, те да се улажу максимални напори да се прописи из Одлуке о такси превозу путника и Закона о превозу путника у друмском саобраћају спроведу.

Организују се контроле са Саобраћајном полицијом, а исто тако, честе су и самосталне ванредне инспекцијске контроле, које нису најављене. Контролишу се возила која превозе путнике, која имају обележја такси возила и која их немају, наводе у Граду за наш лист, и додају да, када  затекну возило с ознакама за такси превоз, које за ту услугу нема одобрење надлежног органа, одузимају га до правоснажне пресуде. У случајевима када се ради о другим, блажим прекршајима, такси возило се искључује из саобраћаја на десет, односно 30 дана, или се издаје прекршајни налог на лицу места с предвиђеном новчаном казном.

Даље наводе да се такси возила која нису регистрована и немају право на пружање услуге превоза најчешће крећу на релацијама ка појединим општинама, а најчешће преузимају путнике на градским стајалиштима аутобуса.

У кратком периоду у 2019. години Градска управа за инспекцијске послове путем саобраћајних инспектора је исконтролисала 1.152 такси превозника и сачинила око 120 прекршајних налога

У кратком периоду у 2019. години Градска управа за инспекцијске послове путем саобраћајних инспектора је исконтролисала 1.152 такси превозника и сачинила око 120 прекршајних налога, објашњавају у Граду. И у наредном периоду наставиће се контроле, а уколико инспектори открију било који прекршај из области такси превоза путника, та лица ће бити процесуирана подношењем одговарајућих прекршајних пријава.

Подсетимо, таксисти су у октобру протестовали у Београду и Новом Саду не би ли се изборили за то да сви који се баве превозом путника раде по истим правилима, прописима и законима којима се воде они који су уредно пријављени за обављање те делатности. Жеља је била и да се скрене пажња на то што је, како су саопштили, дозвољен нелегалан превоз путника. Након протеста, обећано им је да ће се више радити на смањењу броја нелегалних таксиста и на набавци нових возила.

В. Бијелић

Фото: Архива „Дневника“

Nebojsa
13.12.2019 • 18:39
I sve bi to bilo u redu da ista ta inspekcija nije korumpirana! Svi vec znaju i raspoznaju divljake od legalnih. Rade na zeleznickoj stanici opusteno svaki dan, a dosta njih radi i bez tx tablica. Nemam ovde opciju za postavljanje slika pa da vidi i "neko od inspektora" o kojim vozilima se radi, mada verujem da oni to vrlo dobro znaju, jel ipak na kraju krajeva, vrana vrani oci ne vadi... Veliki pozdrav za sve saobracajne inspektore grada Novog Sada!!!
Ja
13.12.2019 • 22:49
hahaha
EUR/RSD 117.5810
Најновије вести