Девојчице воле одбојку, дечаци верни фудбалу

Каћ је средина у којој се спорт веома цени те не чуди што ОШ „Ђура Јакшић” нуди широк спектар спортских могућности.
OŠ „Đura Jakšić” u Kaću organizuje brojne sportske aktivnosti Foto: S. Šušnjević
Фото: ОШ „Ђура Јакшић” у Каћу организује бројне спортске активности Фото: С. Шушњевић

Велико богатство тог приградског места је и то што се на удаљености од 30 метара налазе две спортске дворане, чиме се не може похвалити баш много места у околини. Како каже наставница физичког васпитања у ОШ „Ђура Јакшић” Јасна Ђукић, последњих десет година Каћ је изашао из оне приче да је апсолутно рукометна средина јер деца у овом тренутку у спортској дворани могу тренирати кошарку, одбојку, yудо, карате, као и гимнастику, фудбал, а, наравно, и рукомет.

– Школска дворана је веома стара, саграђена је 1975. године, и велики проблем нам представља прокишњавање у косом делу крова – рекла је Јасна Ђукић. – Иначе је хала топла и пространа и омогућава нам да држимо наставу квалитетно и на високом нивоу и радимо с децом. За разлику од неких школа, ми имамо све гимнастичке справе, које су исправне и употребљиве за рад, те их радо користимо за гимнастичке потребе, како редовне наставе, тако и тренинга у оквиру спортских секција.

За разлику од неких школа, ми имамо све гимнастичке справе, које су исправне и употребљиве, те их радо користимо за гимнастичке потребе, како редовне наставе, тако и тренинга у оквиру спортских секција (Јасна Ђукић)

Како је истакла наша саговорница, школа учествује у свим активностима које организује Савез за школски спорт Србије па су, између осталог, и учесници пројекта „Спорт у школе”, те се практично деци омогућује да учествују у различитим организованим активностима. Тренинзи се одржавају уторком и четвртком, садржаји су бесплатни и распоређени по узрасним групама па је тако за ученике од првог до четвртог разреда организована Школа спорта у којој се ради базична моторика, а за ученике од петог до осмог заступљена су два спорта: одбојка и рукомет.

– Пре четири године Покрајински секретаријат за спорт и омладину је покренуо пројекат „Активна школа”, чији смо актери, заједно с још осам школа у Војводини – каже Јасна Ђукић. – Други пројекат у који смо укључени је „Здраво растимо”, и то је регионални пројекат у којем учествују деца из Србије, БиХ и Хрватске. Прошле године је било 90 школа из наше земље и пројекат обухвата три модула: упознавање са значајем здраве исхране и разврставањем намирница, затим планирање исхране и „Моје тело и храна”, који се односи на утицај здраве исхране на правилан раст и развој. Ученици  седмог разреда су циљна група, и са својим разредним старешинама обрађују поједине теме, у чему им несебично помажу наставници хемије и биологије.

Фото: ОШ „Ђура Јакшић” у Каћу организује бројне спортске активности Фото: С. Шушњевић

По њеним речима, деца излазе на сва такмичења на која наставници могу да их воде и за која могу да их припреме. Недавно су се девојчице вратиле с Општинског такмичења у рукомету, на којем су освојиле прво место. Углавном стигну и до републичких такмичења када је рукомет у питању.

– Наша школа је била домаћин у такмичењу у рукомету на 8. спортској олимпијади школске омладине Војводине, а иначе смо једина школа која је успела да, у мушкој конкуренцији, буде првак и у Сомбору и овде код нас – каже наша саговорница. – Такође смо учесници пројекта „Навијај и играј фер”, који је осмишљен за ученике четвртих разреда, да би се едуковали како треба да навијају. Углавном се тада утакмице одглуме јер је акценат на едукацији гледалаца и њиховом учењу о фер навијању. 

Како каже наша саговорница, деца воле оно што је актуелно па је успех њихових одбојкашица код девојчица изазвао дивљење те је одбојка тренутно број један међу њима. Дечаци су некако и даље највише остали верни фудбалу.

И. Миклоши

EUR/RSD 117.5799
Најновије вести