Црна кућа ни на небу ни на земљи

У Омладинском центру ЦК13 организована је конференција за новинаре, како би се јавност још једном подсетила на алармантну ситуацију у току и упознала са актуелностима.
CK 13/F. Bakic
Фото: Дневник/Ф. Бакић

Подсетимо, Центар за нове медије_kuda.org, оснивач ЦК13 и власник такозване Црне куће, пројекта под покровитељством Фондације СХЛ из Немачке, 26. маја је упутио Удружењу Омладински центар ЦК13 обавештење о раскиду уговора о коришћењу објекта са отказним роком од 30 дана који ускоро истиче. У ЦК13 је то протумачено као нарушавање процеса преговора и медијације са СХЛ, којем је претходило, како кажу, “постављање ултиматума” приликом изношења предлога за редефинисање сарадње и обнову уговора, односно оснивање нове асоцијације за вођење пројекта.

- Процес преговора је нарушен зато што је договор између све три стране био да дође до медијаторског састанка у Новом Саду, након заврштетка пандемије, али до тога неће доћи због једностраног потеза “Kuda.org” - навели су чланови ЦК13 на конференцији за новинаре. - Истакли бисмо да је “Писмо подршке” до сада потписало 30 организација и удружења, као и још преко 30 формалних и неформалних колектива, затим више од 20 музичких састава и око 200 појединаца.

Конференција је сазвана и како би чланови ЦК13 упутили Удружењу Центар за нове медије_kuda.org јавно низ питања за које сматрају да заслужују одговоре, а која могу да се сажму на следећи начин: зашто чланови “Kuda.org” нису раније проблематизовали рад ЦК13 и покренули иницијативу за нов модел развоја и управљања Црном кућом; зашто овај предлог претпоставља пуно учешће и сарадњу ЦК13, и то само под условом да “Kuda.org” преузме Удружење ЦК13, а не претпоставља ЦК13 као самостално и независно удружење; да ли се Удружењу Kuda.org већ јавио менаyмент СХЛ-а овим поводом, јер се СХЛ повукао из преговора изјавивши да ако ЦК13 изађе из куће - пројекат престаје; уколико СХЛ покрене питање хипотеке као гаранта пројекта, да ли ће “Kuda.org” отплатити дуг или ће се кућа продати; те ко осим удружења “Kuda.org” стоји иза пројекта оснивања новог удружења за вођење пројекта Црне куће и да ли су повезани са Фондацијом ЕПК 2021?

        И. Бурић

osoba
17.06.2020 • 10:54
I? Sta smo saznali iz ovog clanka osim istog onog sto je receno na pres konferenciji?
EUR/RSD 117.5704
Најновије вести