Четворици лауреата уручене награде „Павле Марковић Адамов”

Културни центар „Карловачка уметничка радионица”, чувар успомене на професора Карловачке гимназије и уредника књижевног листа „Бранково коло” Павла Марковића Адамова, доделио је књижевне награде које носе име тог културног делатника с краја 19. и почетка 20. века четворици књижевних посленика на свечаности у библиотечком огранку „Бранко Радичевић” у Сремским Карловцима у уторак.
1

Награду „Павле Марковић Адамов” Културни центар „Карловачка уметничка радионица” додељује од 1988. године, а иницијатор за то био је познати историчар и писац Жарко Димић.

Награде су за допринос у култури припале књижевнику и главном и одговорном уреднику „Књижевних новина” Мићи Цвијетићу из Београда, сликару и песнику Предрагу Баји Луковићу из Земуна, књижевнику и вајару Предрагу Бањеглаву из Нових Карловаца и песнику млађе генерације Мирку Димићу из Карловаца. Одлуку о добитницима тог признања донео је трочлани жири, који чине Даница Вујков, као председница, и чланови Милован Витезовић и Жарко Димић.

Награде се састоје од плакете – бронзаног одливка лика Павла Марковића Адамова, рад академског вајара Ђорђа Лазића Ћапше, и дипломе.

Павле Марковић Адамов је рођен 1855. године у Сасама, данашњим Новим Карловцима, а умро 1907. у Сремским Карловцима и сахрањен на Чератском гробљу. Познати је писац с краја 19. века. Био је професор Карловачке гимназије и уредник најпрестижнијег листа у тадашњем Српству, „Бранковог кола”. Оснивач је библиотеке при Карловачкој гимназији и преводилац. У новије време његово књижевно дело у три књиге – „Изабране приповетке”, „Приповетке-писма” и „Дух времена сад је таки!” приредила је књижевница и новинарка Даница Вујков.

Библиотеци „Бранко Радичевић” Предраг Бајо Луковић поклонио је портрет Адамова.

EUR/RSD 117.5101
Најновије вести