Бирамо најлепшу башту: Плави балкон пун мушкатли

НОВИ САД: Акција „Дневника“, „Новосадске телевизије“ и „Колор прес групе“.
b
Фото: Privatna arhiva

Међу сивим фасадама лиманских вишеспратница плави балкон Татјане Дармановић, који је украшен шареним мушкатлама и видљив из даљине, већ неколико месеци привлачи погледе радозналих пролазника. Како каже, узгаја само мушкатле и петуније, које је засадила још почетком марта, али је нашла места и за неколико кактуса.

Осим што се лако узгајају, одлучила сам да засадим једнобојне и двобојне мушкатле јер су оне најлепше на терасама, водећи рачуна о томе да не буде начичкано али да изгледа богато, каже Татјана, додајући да је одрасла на селу и да је од оца наследила љубав према цвећу, те да цела породица ужива у малом цветном кутку који је направила.

Фото: Privatna arhiva

Како додаје, много времена посвећује неговању цвећа, али јој то не пада тешко, напротив, ужива и опушта се.

С првим јутарњим зрацима сунца изађем на терасу, одмах залијем цвеће, па тек онда скувам кафу, коју је сад још већи ужитак пити пошто смо набавили висећу столицу, прича Татјана.

Фото: Privatna arhiva

Пошто је цвеће, како каже, пазарила пре проглашења епидемије коронавируса, током неколико недеља изолације могла је да посвети више времена неговању биља.


Предлоге слати до 15. јуна

Башта је најлепши кутак сваког дома и зато позивамо Новосађане и житеље приградских насеља да нам отворе врата и покажу своје вртове на које су поносни, а на тај начин и освоје вредне награде (семе, саднице, саксије и друго).

Акција „Најлепша башта Новог Сада”, која је прошле године први пут успешно реализована, наставља се и овог пролећа у Новом Саду. Медијски покровитељи су лист „Дневник”, компанија „Колор медија комјуникејшнс” и „Новосадска ТВ”, а од ове године акција се организује у сарадњи и с Француским институтом у Новом Саду.

У саставу жирија ће се, као и претходне године, наћи познате личности, стручњаци у области хортикултуре и представници медија. Предлоге је могуће послати до 15. јуна путем имејл-адресе: најлепсабаста­гмаил.цом, а сви предлози ће бити објављени у нашим медијима („Дневник”, „Новосадска ТВ” и „nadlanu.com”).


Цвеће тражи љубав па ми се због тога чини да мушкатле тако бујно и раскошно цветају. У неколико наврата сам приметила и чула пролазнике да позитивно коментаришу моју терасу, што ми је посебно драго јер значи да сам некоме улепшала вечерњу шетњу кроз кварт, вели наша саговорница.

Фото: Privatna arhiva

На питање како оплеменити и добро искористити мали простор, Татјана Дармановић каже да нема посебан савет јер се укуси разликују. Како каже, ма како се баштовани одлучили да уреде врт или балкон, потребно је да поведу рачуна о томе да сваки цвет засаде на одговарајуће место и да издвоје довољно времена да му пруже, пажњу, негу и љубав.

С. Ковач

Фото: Privatna arhiva
Jelena
07.06.2020 • 15:28
Cvece je divno a nebo da se uplasis!
EUR/RSD 117.5885
Најновије вести