Бициклистичке вожње Стражиловом за младе

Љубитељи двоточкаша или они који желе да се друже и осете мало адреналина, до 15. новембра сваког викенда од 11 часова могу учествовати у бесплатним рекреативним вожњама бициклом за младе на Стражилову.
Biciklističke vožnje Stražilovom Foto: Centar za omladinski rad
Фото: Бициклистичке вожње Стражиловом Фото: Центар за омладински рад

Због епидемије коронавируса и здравствене безбедности вози се у групама од пет до седам учесника, а по речима организатора, у случају лоших временских прилика одржаће се интерактивне радионице о бициклизму и безбедности у саобраћају. Вожње организује Центар за омладински рад, у сарадњи с Бициклистичким клубом „Стражилово” из Сремских Карловаца у оквиру пројекта „Здравље младих испред профита”, а по речима Марије Марић из Центра, идеја је да се укаже младима, посебно малолетнима, на штетност алкохола.

– Желимо младима да понудимо садржаје који ће им бити забавни, али да у исто време промовишемо здраве начине живота и да их мотивишемо да померају своје границе – истиче Марија Марић, додајући да вожња бицикла повољно утиче на организам без обзира на године. – Стаза је дуга око четири километра, није захтевна пошто је прилагођена рекреативцима, мада уме да буде мало изазовна приликом успона на Стражилово. Међутим, нема разлога за бригу јер грађани возе под будним оком искусних и професионалних бициклиста који су спремни да дају савет и пруже подршку, а паузе ради освежења и предаха се праве по потреби.

Прва рекреативна вожња је организована крајем августа, а до сада је учествовало више десетина младих. Чини се да је одзив грађана одличан, што и не чуди јер су временске прилике идеалне за вожњу, а осим тога, Нови Сад је одувек био познат као бициклистички град, посебно ако се има на уму да, по проценама, у граду има барем 30.000 бициклиста.

– Приметили смо да је нешто мање девојака заинтересовано за вожње – каже Марија Марић. – Волела бих да их охрабрим да нам се придруже јер су сви досадашњи учесници, без обзира на пол, стазу завршили пуни лепих утисака и нових пријатељстава.

За све учеснике организатори су обезбедили дезинфекциона средства и све мере заштите од ширења коронавируса. Више информација о програму може се наћи на Фејсбук страници Центра за омладински рад.    

   С. Ковач

EUR/RSD 117.3909
Најновије вести