Архив града - Значајни детаљи новосадске историје: Моћни Дунав окован ледом

Ледени талас или “Звер с истока”, како га зову медији, пре неколико дана стигао је у наше крајеве, па су се температуре, посебно ноћу, спустиле у дебели минус.
arhiv 1
Фото: Историјски архив града

Да ли је до глобалног загревања или нечег другог, некада су зиме биле оштрије, а лед на Дунаву се чешће формирао. Због тога се више пута у току једне деценије догађало да санте леда из горњег тока Дунава стигну до нашег града, или да се река потпуно замрзне.

Према речима директора Историјског архива града Петра Ђурђева, у време јаких зима на Дунаву најдебљи лед се стварао у јануару, о чему сведочи и изрека “Свети Сава Дунав замрзава”.

-  Забележено је да се на Богојављање у Новом Саду секао лед код обале да би се, уз традиционални црквени обред, бацао крст у воду - појашњава Ђурђев. - Они најхрабрији скакали би у ледену реку да га изваде како би га свештеници осветили. Неки су се чак усуђивали да сиђу на залеђену реку, али је с првим топлијим данима лед попуштао, а шетња „по реци“ постајала опасна по живот.

Фото: Dnevnik.rs

По сокацима се причало да су се чак и неки сватови, који су прелазили преко леда између Ковиља и Сремских Карловаца, удавили. У листу „Застава“ 15. јануара 1905. године известило се о несрећи која се десила радницама из Петроварадина који су били запослени у градској свилари. Враћајући се са посла, њих десет је прелазило преко леда држећи се за руке. Кад је испод једне девојке лед пукао и она пала у воду, њене другарице су покушале да је спасу, али нису имале довољно снаге, па је пет девојака страдало.

У једном дневном листу, 12. јаунара 1940. године, читава страница је била посвећена хладном таласу и леду на рекама. У чланку “Жестока зима у Банату” пише да је “пре два дана у овим крајевима завладала јака зима”. Температура је све време била испод -10 степени Целзијуса, а оштрину зиме појачавала је и хладна кошава под чијим ударима је све мрзнуло. У Новом Саду је забележено -15 степени Целзијуса, а према извештајима Планинарског друштва “Фрушка гора” 11. јануара 1940. године на Венцу је измерено чак -20 степени Целзијуса. Дунав је био покривен сантама дебелим и до 20 центиметара. Новинари су забележили да су новосадске улице биле пусте, а тог дана у наш град штампа из Београда допремљена је са закашњењем пошто је возу требало готово шест сати да стигне до Српске Атине.

Последњи пут Дунав се код Новог Сада заледио након православног Божића 2017. године, када је температура данима била испод -15 степени. Тада је на Дунаву забележен ледостај, а наредних дана се лед све више нагомилавао. Према подацима Републичког хидрометеоролошког завода,  тада је на делу Дунава од мађарске границе до Смедерева лед покривао површину између десет и 40 одсто, па су биле уведене мере редовне одбране од леда.

Да ли би се Дунав и ове године могао заледити - сложено је питање, јер, према речима стручњака, много услова мора бити испуњено. Пре свега Дунав протиче кроз неколико држава, где су различите временске прилике, а да бисмо се поново могли дивили ледом укроћеној снази Дунава температура би требала бити барем –10 степени Целзујуса у трајању од бар десет дана.

С. Ковач

Весна
15.02.2021 • 15:16
Свештеници не би, како сте написали, "ОСВЕТИЛИ", већ "ОСВЕШТАЛИ" крст...
EUR/RSD 117.5815
Најновије вести