Архив града – Значајни детаљи новосадске историје: Дом трговаца подигнут пре девет деценија

Један од најдуговечнијих јавних натписа на новосадским фасадама налази се на углу Булевара Михајла Пупина (некада Булевар краљице Марије) и Улице Игњата Павласа – Дом новосадске трговачке омладине.
arhiv
Фото: Историјски архив града

Била је то сталешка организација основана 1902. године, према узору на београдску и убрзо је постало једно од најмоћнијих удружења у Краљевини Србији.

Према речима директора Историјског архива града Петра Ђурђева, њено оснивање требало је да утиче на васпитање српског трговачког подмлатка и подизање домаћег трговачког сталежа на што виши ниво. У згради су биле вечерња школа, библиотека, књижара и свечана сала, затим канцеларије трговачке омладине, просторија за њене друштвене програме, као и стамбени део и пословни простор. У партерном појасу налазили су се локали и апотека на углу, мада је првобитно била планирана Задруга Срба привредника.

- У њеном приземљу била је Дивилдова апотека, а до недавно је ту била смештена градска, а сада приватна апотека - каже Ђурђев. - За изградњу новог Дома, уз новац добијен продајом старе куће, од банака су обезбеђени и повољни кредити с ниским каматама. Кључну улогу одиграла су двојица познатих новосадских трговаца Милош Ралетић и Никола Танурyић, који су обилазили банке, предузећа, фабрике и значајније трговачке куће и успели да сакупе 100.000 динара.

После осам приспелих понуда, Грађевински одбор (основан на седници у мају 1928. године) за градитеље је изабрао Јована Мелкеа и Јована Перваза, који су предвидели да ће цена радова бити до 1.262.000 динара.

- По пројекту архитекте Ђорђа Табаковића изградња је почела 7. маја 1931. године када је освећен камен темељац, а завршена је годину дана касније – објашњава Ђурђев. - Ђорђе Табаковић користио је модеран архитектонски језик: раван кров, тврду обраду габарита, примену нових материјала, као и одбацивање фасадног украса као естетског помагала. Специфичност по којој се грађевина истиче је полукружни плитак балкон на првом спрату, а на врху зграде централно место заузима гипсана фигура седећег Меркура, симбола трговине.

Новосадски трговци дуго су поносно истицали да је њихову палату на Булевару краљице Марије, након дужег уређења ентеријера, 10. јуна 1934. године отворио и на употребу лично предао, краљ Александар први Карађорђевић.

- После Другог светског рата, кад је поред осталих и великим трговцима све одузето, није било препоручљиво подсећати на тај догађај, као ни на начин како је настала та вредна палата – објашњава Ђурђев.

Након рата, зграда је добила и четврти спрат, који је раније био наглашен само на централном делу, а шездесетих година прошлог века крила објекта су надограђена за још један спрат, по пројекту техничара Антуна Дрка из Петроварадина. Зграда је спојена са суседним Трговачким домом, у којем се налази Радио Нови Сад. Након 1945. године, цела зграда је национализована, просторије Новосадске трговачке омладине преуређене су у станове, а у приземљу је отворена Градска апотека.      

С. Ковач

EUR/RSD 117.5815
Најновије вести