Земље ЕУ траже измене уговора о набавкама вакцина

БРИСЕЛ: Владе земаља Европске уније појачавају притисак на компанију Фајзер и друге произвођаче вакцина против ковида-19 да поново преиспитају купопродајне уговоре, упозоравајући да би милиони доза вакцина које више нису потребне могле да пропадну, наводи се у документ у који је Ројтерс имао увид.

О томе су данас у Луксембургу разговарали министри здравља земаља чланица ЕУ, иако је Европска комисија изразила резерве у погледу оногао би се могло постићи.

Како је за Ројтерс рекао неименовани пољски дипломата, та земља предводи напоре да се изврши ревизија уговора са фармацеутским компанијама, јер има више од 30 милиона доза на залихама, а важећи уговор је обавезује да мора да купи још 70 милиона вакцина.

Пољска апелује да се изврши ревизија уговора како би се избегло расипање новца.

Током најакутније фазе пандемије, а због бојазни од могућих несташица, Европска комисија и владе ЕУ пристале су да купе огромне количине вакцина, углавном од компаније Фајзер и партнера немачког Бајонтека.

Међутим, упоредо са смиривањем пандемије у Европи и значајним успоравањем вакцинације, многе земље сада би хтеле да измене уговоре како би смањиле залихе и сходно томе трошкове за набавке вакцина.

EUR/RSD 117.3358
Најновије вести