Зелени чај вам може продужити живот

Конзумирање зеленог чаја три пута седмично повезано је с дужим и здравијим животом, пише Кликс позивајући се на истраживање које је спровела Кинеска академија медицинских наука, и студију је објављену у Европском часопису за превентивну кардиологију.
e
Фото: pixabay.com

Истраживачи с Кинеске академије медицинских наука у Пекингу открили су да они људи који пију чај имају много нижи ризик од развоја кардиоваскуларних болести од оних који никад нису пили овај врући напитак.

Ове предности биле су израженије код оних који конзумирају зелени чај и оних који су га пили дуже време. Здравствене користи од зеленог чаја израженије су код мушкараца.

Тим стручњака анализирао је податке више од 100.000 Кинеза који нису имали историју срчаног удара, можданог удара или рака и поделио их у две скупине: они који су пили чај три или више пута седмично и они који ретко или никако не пију чај.

Посматрање је трајало седам година, а подаци су показали да редовни конзументи имају 20 посто нижи ризик од срчаних и можданих удара, као и 22 посто нижи ризик од умирања од срчаних и можданих удара.

Аутор студије Донгфенг Гу рекао је да редовна конзумација чаја, посебно зеленог, помаже телу да створи "кардиопротективни учинак" и то због високог нивоа биоактивних спојева у напитку.

Иако и зелени и црни чај долазе из исте биљке, зелени чај је богатији извор флаваноида који штите од кардиоваскуларних болести.

EUR/RSD 117.5791
Најновије вести