Воће и поврће тамних боја штити од рака

Конзумирање намирница богатих флавоноидима, којима највише обилују воће и поврће загаситих, тамних и јарких боја, штити од рака и болести срца, посебно када су у питању пушачи и особе које спадају у групу високо ризичних конзумената алкохолних пића, преноси Спутњик.
b
Фото: pixabay.com

То је показало истраживање научника са данског Универзитета Едит Кован.

Научници са Медицинског факултета данског Универзитета анализирали су податке о прехрани 53.048 данских држављана током 23 године, пише портал Сајенс дејли.

Установили су да је вероватност од смртног исхода од рака или срчаних болести мања код особа које су свакодневно конзумирале умерене и веће количине хране богате флавоноидима.

Они су изворно били означавани као витамин П, али под тим се називом не мисли на прави витамин, већ на скупину биљних материја или фитонутријената. До данас је откривено готово 6000 флавоноида, а назив витамин П сковао је 1930. године нобеловац Алберт Сент-Ђерђи, који је заслужан и за откриће витамина Ц, преноси хрватски „Експрес“.

Флавоноиди су нуспродукти, који настају метаболизмом биљака. Иако их налазимо у великом броју биљних врста, њима највише обилује воће и поврће загаситих, тамних и јарких боја.

Од раније се зна да имају снажно превентивно деловање, да чувају кардиоваскуларни и живчани систем и да су нарочито делотворни у превенцији и лечењу различитих облика рака, али и других тешких обољења.

Зна се и да имају снажна антиоксидативна својства. Потичу рад имунолошког система и спречавају и ублажавају постојеће последице оксидативног стреса. Самим тим увелико помажу у превенцији и лечењу карцинома.

Доктор Никола Бондоно, руководилац данске студије, је изјавила да су она и колеге приметили још једну занимљиву појаву.

Заштитни учинак конзумирања хране богате флавоноидима био је нарочито снажан код особа које су боловале од високоризичних хроничних бочлести проузрокованих пушењем, као и код особа које су свакодневно пиле више од два стандардна алкохолна пића.

 

 

 

 

 

 

EUR/RSD 117.5959
Најновије вести