Велико откриће у лечењу рака?

КАРДИФ: Новооткривена ћелија нашег имуног система могла би се искористити за борбу против свих врста рака, објавили су британски научници.
Pixabay.com/kancer
Фото: Pixabay.com/kancer

Нучници са Универзитета у Кардифу открили су методу за убијање ћелија рака простате, дојки, плућа и других врста у лабораторијским условима, пренела је Хина писање ББЦ.

Откриће, објављено у часопису Nature Immunology, још није тестирано на пацијентима, али научници верују да има "врло велик потенцијал".

Наш имуни систем природно нас штити од инфекција, а напада и ћелије рака.

Научници из Кардифа открили су Т-ћелију у људској крви. То је ћелија имуно система која може у телу да нађе претњу коју треба елиминисати. Битно је да би та ћелија могла нападати и разне врсте тумора.

Постоји шанса да би се на тај начин могли лечити сви пацијенти. До сада нико није веровао да би то могло бити могуће. То повећава изгледе за проналазак лека за све врсте рака, односно само једне врсте Т-ћелије која би могла уништити различите врсте рака у популацији, рекао је професор Ендрју Севел за ББЦ.

Т-ћелије имају "рецепторе" на својој површини који им омогућују да хемијским путем препознају ћелије рака.

Нучници из Кардифа открили су Т-ћелију и њен рецептор који може пронаћи и елиминисати широк спектар ћелија тумора у лабораторијским условима, укључујући ћелије рака плућа, коже, крви, дебелог црева, дојке, костију, простате, јајника, бубрега и грлића материце.

Кључно је то што здраве станице не дира, а како се то тачно догађа, још се истражује. Тај специфични рецептор Т-станице реагује на молекулу МР1, која се налази на површини сваке станице у људском телу. Верује се да МР1 упозорава имуни систем на промењени метаболизам у ћелији тумора.

Ми смо први описали Т-ћелију која проналази МР1 у ћелијама рака, то још нико није учинио, ово је први пут, рекао је научник Гери Долтон.

Терапије за рак које се заснива на Т-ћелијама већ постоје и развој имунотерапије једно је од најузбудљивијих научних подручја.

Научници из Кардифа верују да би њихова метода могла довести од "универзалног" лека за рак.

Метода би у пракси функционирала тако што би се од пацијента узимао узорак крви из којег би се издвајале Т-ћелије и генски модификовале како би се репрограмирало да на својој површини стварају посебне синтетичке рецепторе за проналазак рака.

Тада би се узгојиле у великом броју у лабораторији и вратиле пацијенту. Међутим, метода је за сада тестиран само на животињама и на ћелијама у лабораторији, а пре тестирања на људима потребна су даљња истраживања.

EUR/RSD 117.5768
Најновије вести