Уносимо двапут више соли него што нам је потребнo

Некада вреднија од злата, а данас на лошем гласу међу експертима и нутриционистима, со је једна од намирница коју у региону мушкарци уносе просечно у количини од 12, а жене 10 грама дневно. Ипак, препоручени дневни унос соли је само пет грама, а уношење прекомерне дозе дугорочно нарушава здравље, истичу стручњаци.
1
Фото: pixabay.com

Недавно је у "Британском медицинском журналу" (БМЈ) објављено истраживање чији резултати показују како би смањење соли за само 10 одсто могло да спаси милионе људских живота. Иако је у историји позната као изузетно ретка намирница, со нам је сада доступна у сваком тренутку. То је добро јер је она организму потребна како би правилно функционисао, али да ли сте знали да је препоручени дневни унос соли само пет грама, или једна кашичица?

У контексту информације да становници Србије и региона у просеку уносе дупло више соли од препоручене количине – мушкарци око 12, а жене око 10 грама – ово је изузетно важно. Како кажу стручњаци, узимање прекомерне дозе соли нарушава здравље, оштећује бубреге и повишава крвни притисак. Особе које имају проблеме са хипертензијом, једним од главних фактора за настанак болести срца и крвних судова, посебно морају да припазе на њен унос.

Међутим, како се теоријске препоруке претварају у практичне - то јест, како да смањите унос соли на дневном нивоу?

Кувајте паметно – и код куће

Препорука је да ограничите дневну конзумацију хране изван куће, или је током недеље сведете на што мању меру. Данас, највише соли уносимо полуготовим и готовим пекарским производима, укључујући хлеб и пецива, кекс и грицкалице. Када једемо ван куће, тешко је избећи скривену со у готовим јелима, кантинама и ресторанима са брзом храном.

 

Када кувате, не солите храну пре него што је пробате. Пре него што нешто додатно посолите, пробајте са зачинима попут бибера, карија или паприке. Укус сваког јела је много богатији ако му се додају разни здравији додаци, од лука и зачинских трава, па све до сока од лимуна.

Водите рачуна о томе које намирнице купујете

Ако купујете сухомеснате производе, бирајте оне са јасним ознакама о смањеној количини соли. Произвођачи целе палете ових производа, било домаћих или индустријских, због сигурности користе со као природни конзерванс који доприноси дужем трајању. Осим тога, распитајте се колико соли садржи ваш омиљени хлеб. Ако хлеб на 100 грама има више од 1,5 грама соли, замените га. Исто тако, не користите сиреве који садрже више од једног грама соли.

Будите умерени у свему што знате да садржи велике количине соли, а када купујете готове производе, добро проучите декларацију. Ту би укупна количина соли требало да буде изражена и у односу на порцију, што ће вам јасно показати колико је уносите у току једног оброка.

Уведите здравије навике

Једите што више свежег, смрзнутог или сушеног воћа и поврћа, младог крављег сира, рибе, домаће супе, моцареле, јогурта и житарица без додатка соли. Максимално ограничите конзумирање грицкалица, посебно оних посутих сољу, или за које знате да садрже велике количине соли. Овакви производи често у само 100 грама садрже и више од три грама соли. Посебно се трудите да такве намирнице што касније уводите у дечију исхрану, јер тако код њих избегавате стварање навике на слани укус.

Покушајте да целу породицу полако навикавате на мање слану храну, тако што ћете постепено смањивати со у намирницама које користите или у јелима којима припремате. Довољно је три до шест недеља да се навикнете на мање слане укусе, и тиме помогнете и свом здрављу, али и здрављу својих укућана.

(mondo.rs)

EUR/RSD 117.5959
Најновије вести