Тон вашег аларма утиче какви ћете бити након буђења

Судећи према новом истраживању, није свеједно звони ли вам ујутро нека мелодија или обичан, али продоран "бип-бип" тон, пише Индекс.
e
Фото: pixabay.com

Управо овај звук утиче на то колико ћете бити троми и неспретни након буђења, пише Сајенс дејли.

Студија Универзитета РМИТ показује да мелодични јутарњи аларми могу побољшати ниво будности, а оштри тонови аларма повезани су с повећаним нивоом јутарње неспретности.

Ово изненађујуће откриће могло би имати важне импликације за све којима је потребно да достигну врхунац способности у што краћем року од буђења, као што су радници задужени за пружање одређене помоћи. Водећи аутор истраживања Стуарт Мекфарлан, рекао је да је јутарња тромост – или инерција спавања, озбиљан проблем у нашем 24-сатном свету.

"Ако се не пробудите правилно, радни учинак вам се може погоршати током раздобља до четири сата, а управо ова чињеница повезана је с великим несрећама", каже Мекфарлан.

Можда мислите да би оштри "бип-бип" тон побољшао вашу будност, али наши подаци говоре да су мелодични аларми можда кључни елемент за правилно буђење.

Иако је потребно провести више истраживања како би се боље разумјела прецизна комбинација мелодије и ритма који би најбоље функционирали, избор аларма може се показати као веома важан, јер већина људи користи управо њих како би се на време пробудила.

"Ово је посебно важно за људе који могу радити у опасним ситуацијама убрзо након буђења, попут ватрогасаца или пилота, али и за оне од којих се очекује брза приправност, као што је нетко ко вози у болницу у хитним случајевима", објашњава Мекфарлан.

У истраживању је учествовало 50 људи. Испитаници су користили посебно дизајнирану интернет анкету која им је омогућавала да учествују у истраживању из удобности властитог дома. Свака особа је пријавила какву врсту звука користи за буђење, а затим је оценила ниво успорености и будности према стандардним критеријима инерције спавања.

"Ова студија је важна, јер чак и Насини астронаути наводе да инерција спавања утиче на њихове перформансе на Међународној свемирској станици", рекао је Адриан Дајер, коаутор истраживања. "Мислимо да би оштар звучни сигнал могао ометати или збуњивати наше мождане активности када се будимо, док мелодичан звук помаже да се пређе у будно стање на ефикаснији начин."

EUR/RSD 117.5690
Најновије вести