Стручњаци упозоравају на "пандемију" витамина Д

МАДРИД: Медицинска и стручна јавност упозоравају на неселективну употребу витаминских суплемената у условима пандемије корона вируса.
r
Фото: Pixabay.com

За само неколико месеци, научници су од упозорења о недостатку витамина Д у популацији прешли на упозорење о злоупотреби и неселективној употреби суплемената који се нуде за побољшање имунитета, пише шпански лист "Паис".

"Потребе за витамином Д могу се разликовати од особе до особе, тако да не постоји јединствени ниво концентрације 25-хидроксивитамина Д који дефинише недостатак, а не постоји ни консензус у погледу прецизног нивоа витамина Д који представља оптимално здравље", наводи се у саопштењу северноамеричког тима стручњака.

Научници америчког Националног института за здравље упозоравају да су превисоке концентрације витамина Д у крви готово увек последица његове превелике конзумације путем дијететских суплемената и да могу проузроковати бубрежну инсуфицијенцију и аритмију, на крају и смрт.

Конзумација превише било које хранљиве материје, чак и оне неутралне попут воде, може имати штетне последице, поручују научници.

Раца
20.04.2021 • 10:04
Будале по правилу увек из једне крајности иду у другу крајност !
EUR/RSD 117.3269
Најновије вести