СНЕЖАНА ЈОВИЋ Древни медицински систем за ново доба

Ајурведа је код нас једна од грана холистичке медицине, са пуним правом, јер се брине о здрављу у свим аспектима, води рачуна о физичком здрављу, менталној равнотежи и духовном благостању.
Snežana Jović u ajurvedskoj apoteci u Indiji Foto: privatna arhiva
Фото: Снежана Јовић у ајурведској апотеци у Индији Фото: приватна архива

– Ајурведа је код нас једна од грана холистичке медицине, са пуним правом, јер се брине о здрављу у свим аспектима, води рачуна о физичком здрављу, менталној равнотежи и духовном благостању. Здравље по ајурведи није само одсуство болести, то је целина која обухвата свесност каква је наша природа али и шта се дешава око нас, колико пратимо природне ритмове, знање да свака људска ћелија има интелигенцију и да ћелије комуницирају међу собом путем енергије, односно пране – открива нам фармацеуткиња и хомеопата Снежана Јовић која је одскора практичар Махариши ајурведе.

Да ли овај медицински систем спада у нове или древне системе?

– Ајурведа је древна техника, стара 4.000 година најмање, а у себи садржи аспекте филозофије, митологије, исхране, јоге, и ментално и духовно усавршавање. Знање је сачувано у ведским списима, који датирају отприлике од 1.500 п.н.е до 500.год.н.е. Напоменула бих да се и данас цитирају лекари који су саставили списе, а Чарака самхита (Characa Samhita) је најстарији запис, који садржи 8 књига и 120 поглавља, у којима су детаљно описане физиологија, патологија, начин лечења и препоруке за здрав живот. Током векова, у Индији се ајурведа развијала и сачуване су препоруке за 360 биљака које су коришћене у исцељивању. У доба колонијализма Енглези нису били благонаклони и забрањивали су практиковање. Махариши је окупио око себе доста зналаца, практичара и рецептура које су се у породицама користиле вековима, осавременио производњу и доступност препарата, увео пулсну дијагностику и трансцеденталну медитацију, која је многим клиничким испитивањима доказана као ефикасна техника за смањење стреса.

Колико је овај древни медицински систем сличан, односно различит од такође познате и признате кинеске традиционалне медицине или неких других такође древних метода лечења?

– Ајурведа је умногоме слична традиционалној кинеској медицини, али је свеобухватнија. Данас смо прихватили знање о чакрама, коришћене кристала, ђотиша, ведског хороскопа, јоге и многих других дисциплина које су сегменти ајурведе. Али, причаћу само о аспекту баланса и лечења, коришћења биљних препарата и поштовању дневних и сезонских рутина. Верујем да смо могли сачувати наша древна знања да бисмо на овим просторима имали своју ајурведу.

Како изгледа преглед на ајурведски начин?

– Прво питање које ће вам поставити ајурведски практичар је: када идете на спавање и када се будите. Препорука је да то буде до 22 сата, а буђење у 6. Сад знамо колико је поштовање циркардијалних ритмова и добар сан важан за  опште благостање. Нема изговора, ноћних излазака и седења испред компјутера. Када се после неког времена уведете у ред, будићете се свежи и одморни и провести дан пуни енергије. Као што су и наши стари практиковали – лежеш у мрак, а будиш се са првим петловима. Добар, окрепљујући сан обезбеђује свесност и добру концентрацију и психички баланс.

Какве су још информације важне?

– Друго питање је ваша исхрана. Наравно, пре тога се утврди ког сте конституционог састава (односно досе) и да ли имате дисбаланс у пулсу. Основно начело је да једете три оброка, без грицкања између. Топла, кувана храна, која се, како би наши стари рекли, једе кашиком. Житне каше, чорбе и варива за сва три оброка, и увек свеже скувано. Без подгревања, замрзнуте хране и смутија. Ни наши преци нису имали ни струју, а камоли блендере. Свеже воће и поврће се теже вари, зато се и салате једу на почетку оброка. Жвакање није само механичка обрада хране, него се храна натапа дигестивним соковима и лакше вари, па ако користите смутије задржите их у устима неко време. Да ли можете без претходне припреме хране и подгревања, па размислите. Мало напора да сваки дан скувате супу од свежег поврћа донеће више благодети него што можете да замислите.

Једна од важних ствари у ајурведском систему лечења је детоксикација. Да ли бисте нам нешто више рекли о томе?

– Детоксикација је једна од основних техника, којом започиње свако исцељење. Тело се ослобађа вишка токсина, несварених продуката и слузи. Потребно је да очистите организам да бисте започели нови циклус. Траје недељу до две, за то време је посебан режим исхране, наравно без масти, шећера, само чорбе од поврћа. Постоје и друге технике, чишћење усне дупље нерафинисаним уљем, чишћење језика, масажа, али овде говоримо о исхрани.


Лековита рутина

– Кад год имате проблем, обично постајете расути, анксиозни, збуњени. Препоручујем да се вратите рутини. Будите се рано. Ујутру прошетајте, истуширајте се, кувајте, радите уобичајене ствари, лезите на време у кревет (без обзира да ли можете да заспите). Пружите телу све што му треба и сачекајте да се мисли сложе. Можете да попијете увече чај од камилице или матичњака заслађено кашичицом меда, или млеко са ашвагандом, медом и циметом. Оба ће вам помоћи да уђете лакше у царство снова.

Какве су препоруке у вези са исхраном?

– Препорука је да се не пије ништа хладно из фрижидера, зато што је то шок за дигестивни систем. Онда водите рачуна о храни која није компатибилна, рецимо млеко и со, или млеко и риба (овакво комбиновање прави проблем у варењу). Мислим да многи од вас сада виде своје мајке које им исто ово причају. Врло је важно варење, квалитет варења, како се осећате после уноса хране и какво је пражњење. То је свима познато, али се у ајурведи инсистира на томе.


Постом се постиже не само чистоћа на физичком него и на менталном нивоу, мозак се „разбистри”, често имамо маглу у глави и наравно на духовном плану (код нас после поста следи причешће). Интересантно је да ми имамо постове који ако се поштују могу бити најбољи пут здравог живота – када постите, освестите шта једете (често у презапослености поједемо шта стигнемо, најчешће нездраво), чешће сте у молитви (медитација), далеко смиренији и концентрисанији.

Да ли бисте нам нешто рекли о начинима лечења?

– Лекари који се баве лечењем се зову ваидији, а медицинска знања су се преносила са генерације на генерацију. Биљке се, као и код нас, беру и спремају на специфичне начине. Биљке нашег поднебља (нана, босиљак, матичњак) расту на падинама Хималаја, а наравно има и доста нама непознатих биљака. Данас се раде научна истраживања која потврђују активне принципе и ефекте који су знани вековима – брами се користи за побољшање памћења, трибулус (бабин зуб) код камена у бубрегу, ашваганда против стреса… Сад знамо које хемијске компоненте из биљака имају активан фармаколошки принцип и можемо да објаснимо механизам дејства. Увек ме фасцинира мудрост предака, који су без лабораторија и клиничких испитивања користили биљке за исцељење.

Наша народна исцелитељска традиција веома је везана за лековито биље, зар не?

– Наша етно фитотерапија је богата и вековима потврђена, само мислим да немамо довољно записа (тек од Вука Караџића, Васе Пелагића и Јована Туцакова). Важно је поштовати традицију, у које време и када се биљка бере, како се спрема и дозира. У ајурведи се доста користе и метали, пепео биљака, отровне биљке, попут велебиља, једића и других које су код нас забрањене за употребу (наравно, не користе се слободно него у облику специфичних формулација које праве стручњаци). Верујем да су и код нас користили пепео због високог садржаја минерала, могуће и метале за исцељење, али о томе немамо записе.

Били сте у Индији, како то изгледа на терену?

– Ајурведске апотеке личе на продавнице мешовите робе у селима пре 40 година. Купујете ту чајеве, зачине, таблете, сирупе, кандирано воће, ту у апотеци је и ајурведски доктор који даје савете. Мене је фасцинирала преданост пацијената, они су врло дисциплиновани и поштују све препоруке, тачно се придржавају. Морам да признам да су неки препарати далеко од укусних. За неке треба времена да се припреме. Али, док се тиме бавите радите оно што треба за своје здравље, бавите се собом и мислите за своје добро – и то је део филозофије исцељења. Када тело каже да нешто није у реду, посветите се. Одморите. Детоксикујте. Размислите шта не радите добро. Промените навике. Спремите лек. Све исто оно што би вам ваша мајка или бака рекле.

Какав је ваш однос према традиционалним, ајурведским приправцима и лековима?

– Као фармацеут, уважавам ајурведске формулације. Традиционалне су, некад са више десетина биљака, спремају се дуже времена, мала је концентрација и баш имају структуру фармацеутског лека. Има их пуно, користе се доста биљке млевене у праху, ферментисани препарати за разлику од нас, где је коришћење чајева и мацерата чешће. Различита поднебља, различите навике.

Марина Јабланов Стојановић

 

 

 

 

 

EUR/RSD 117.5792
Најновије вести