Шетњом и вежбањем против несанице

Лекари који се баве проблемима спавања подсећају да постоји битна разлика између осећаја умора и поспаности, коју је важно знати.
s
Фото: pixabay.com

"Можете свакако осећати и једно и друго, и умор и поспаност, али ови појмови се често мешају", каже стручњак за спавање др Шелби Харис.

"Поспаност се не односи на осећај општег пада енергије у организму", каже др Харис и додаје, "већ на осећај кад нам је само потребан сан, па ћемо се одмах и осећати боље ако мало одспавамо".

"Али, ако нисмо уморни, сан не долази лако, јер тело, ум и психа покушавају да раде са енергијом коју имамо и не могу да пређу у стање мировања", објашњава докторка, јављају сајт Б92 и Welangood. com.

Умор је, с друге стране, каже др Харис, осећај да за собом вучемо тежак терет, а немамо за то енергије.

Постоји зачарани круг који долази с осећајем великог умора, када смо толико уморни да не можемо да заспимо, па се "заглавимо" у том обрасцу потпуне исцрпљености.

"Многи који пате од несанице, ако јој нису узрок други медицински или психијатријски проблеми, осећају умор, али не и поспаност. Па и кад се труде, не могу лако да утону у сан", каже докторка.

Често знамо да смо поспани јер смо у току једне недеље две вечери заредом остали будни до 2 ујутру.

Међутим, ако осећамо поспаност и поред континуираног спавања, др Харис предлаже разговор с лекаром о томе шта може утицати на квалитет сна.

Ако се осећате исцрпљено и недостаје вам енергије дуже време, др Харис предлаже да порадите на својој вечерњој рутини, и то тако што ћете уклонити све узрочнике који ремете сан.

Потрудите се да стрес сведете на најнижи могући ниво, идите на спавање сваке вечери у исто време и ограничите унос тешке хране три сата пре спавања.

Телесна активност или шетња вам такође могу помоћи.

 

EUR/RSD 117.5791
Најновије вести