Псоријаза се не лечи, може да се држи под контролом

Код око два одсто популације псоријаза се јавља у неком облику. У Србији, овај проблем има око 150.000 хиљада становника, од којих око 40.000 пати од средње тешких и тешких облика овог обољења коже, јавља Радио телевизија Србије.
s
Фото: pixabay.com

Псоријаза је индукована, аутоимуна, хронична и неизлечива болест. Јавља се најчешће у репродуктивном добу човека, мада то није правило. Има пацијената који оболе тек у старости – за њих се сматра да су псоријазу имали и много година раније - али није било „окидача“ који би изазвао испољавање болести. Најчешће, „окидач“ је стрес али и нека друга, тешка болест.

Псоријаза се препознаје по променама на кожи. Уколико је реч о једноставнијем степену обољења, промене су дискретне - обично су то црвена поља помало задебљана на коленима, лактовима и темену.

„Уколико се на овим пољима појаве и одређене беле, седефасте наслаге, које кад се уклоне откривају тачкаста крварења, такозвани феномен 'свеће', може се потврдити да се ради о псоријази“, објашњава др Александар Адамовић, директор Градског завода за кожне и венеричне болести.

Лакши облици псоријазе се релативно једноставно држе под контролом, уз помоћ одређених медикамената и не утичу на квалитет живота пацијента. Кад је реч о средњим и тежим облицима псоријазе - када је променама захваћено преко 10 до 15 одсто коже, неопходан је посебан приступ лечењу.

Код ових облика псоријазе, истиче др Адамовић, често се јавља коморбитет - склоност разним другим болестима, као што су гојазност, атеросклероза, дијабетес или повишени притисак и кардиоваскуларна обољења, која додатно компликују лечење. Тежи облици обољења, утичу на рад, живот, понашање у друштву. Због промена, посебно на видљивим деловима тела, неки пацијенти имају и психичке проблеме.

„Дијапазон лекова који се могу применити је широк – од крема за негу коже, уклањање наслага, до данас, најмодерније, биолошке терапије. Прво што се примењује у лечењу су кортикостероиди, а могу се користити и ретиноиди, лекови из цитостатске групе, циклоспорини, метотрексат и најмодернији који блокирају одредјене трансмитере, такозвани, биолошки лекови – који су и даље скупи, али се однедавно налазе на позитивној листи РФЗО“, истиче доктор Адамовић.

До сада се није показало да одређен начин исхране или промена начина живота утичу на лечење псоријазе. Једино „алтернативно средство“, каже др Адамовић је сунчање. Током јесењи и зимских месеци, оболели од тежих облика псоријазе могу добити третмане фото-хемио-терапије. 

EUR/RSD 117.5725
Најновије вести