Отпустиш каиш и прође горушица

Опустите каиш јер уска одећа повећава притисак на желудац а у борби против горушице такође помаже жвака.
g
Фото: Youtube Printscreen

Горушица је уобичајена појава код чак трећине одраслих и око 30 одсто трудница. Иако бол долази из груди, нема никакве везе са срцем, него се киселина враћа у једњак и нагриза га, јавља хрватски сајт 24сата преноси Б92.

Узроци горушице могу бити различити - од стреса, пића и цигарета па до спавања после оброка или брзог гутања и премало жвакања хране. Ако је повезана с јелом, најчешће се појављује око сат након оброка. Код трудница симптоми нестају након порођаја, а ако не можете да је издржите, пробајте са лековима који неутралишу желудачну киселину, а готово се не апсорбују из пробавног тракта и не утичу на дете.

Ако вам храна изазива горушицу, други пут кад једете, опустите се и полагано у миру поједите, добро сажваћите храну и не једите превелике количине. Стрес, брзоплето жвакање и гутање појачавају излучивање желудачне киселине, па тако и ризик од горушице. Кисела и љута храна могу појачати излучивање киселине. Немојте јести пре спавања и немојте ићи на спавање одмах након јела - тако најчешће настаје ноћна горушица.

У озбиљнијим случајевима горушица може изазвати и бол у грудима, дехидратацију, проблеме с гутањем, вртоглавицу, па чак и повраћање крви или крв у столици. У свим горенаведеним случајевима јако је важно да затражите хитну лекарску помоћ. Бол у грудима сличан горушици може значити озбиљнији проблем са срцем ако га прате знојење или тешкоће с дисањем.

EUR/RSD 117.5768
Најновије вести