Мождани удар може бити први симптом ковида-19?

ОТАВА: Мождани удар може бити први симптом ковид-19 код младих пацијената, показује ново канадско истраживање. Мождани удари јављају се релативно често међу пацијентима са ковидом и имају тенденцију разорних последица, према новој студији која процењује да готово сваки пети пацијент примљен у болницу с ковидом доживи мождани удар.
Moždani udar godišnje dobije 7.000 ljudi u pokrajini  Foto: S. Šušnjević
Фото: Mождани удар годишње добије 7.000 људи у покрајини Фото: С. Шушњевић

Студија објављена у уторак у часопису Неурологија, медицинском часопису Америчке академије за неурологију, открила је како је стопа смртности код пацијената са ковидом-19 који имају и мождани удар "изузетно висока".

Истраживачи су открили да око 1,8 одсто пацијената са ковидом-19 доживи мождани удар било када су примљени у болницу, било непосредно пре тога. То је цифра која се можда чини малом, али се претвара у велики број случајева, с обзиром на то да су милиони људи широм света хоспитализовани са том болешћу, рекао је виши аутор студије Луцијано Спосато, ванредни професор неурологије на Универзитету Западни Онтарио.

То је заправо врло велик број, рекао је, додајући да за поређење, само 0,2 посто пацијената са грипом примљених у болницу доживи мождани удар. 0,75 посто пацијената који су хоспитализовани са SARS-CoV1, вирусом који је изазвао SARS, имао је мождане ударе.

Истраживачи су такође открили да је код приближно половине младих пацијената млађих од 50 година мождани удар био први симптом ковида-19.

То значи да су били потпуно асимптоматски пре него што су примљени, рекао је др Спосато.

Истраживачки тим анализирао је 125 случајева, као и 35 додатних необјављених случајева из Онтарија, Ирана и Сједињених Држава.

Открили су да је 35 до 45 одсто пацијената са ковидом-19 са можданим ударом умрло током боравка у болници, рекао је др Спосато.

Поређења ради, рекао је, стопа смртности је 15 до 30 одсто за пацијенте са можданим ударом у Канади који су примљени на интензивну негу без ковида.

Међу пацијентима у студији, сви су имали најмање један фактор ризика, попут гојазности, хипертензије или дијабетеса, а 97 процената је имало озбиљан ковид-19.

Ово је навело истраживаче да закључе да већина пацијената са ковидом који доживе мождани удар вероватно умире због тежине те болести, а не због можданог удара, рекао је др Спосато.

Иако је лечење можданог удара исто као и код пацијената без ковид-19, болничко особље треба да предузме додатне мере предострожности како би спречило ширење инфекције, рекао је он.

Нека од ових открића подсећају на северноамерички Неуроваскуларни конзорцијум ковид19 (НАН-Ц) групу истраживача која прикупља и анализира податке о можданим ударима повезаним с ковид-19 у неких 30 болница у Сједињеним Државама и Канади.

Адам Дмитрив, канадски шеф конзорцијума, рекао је да су он и његове колеге открили да пацијенти с ковид-19 слабије пролазе када су жртве можданог удара, у поређењу са онима који имају само ковид-19 или онима који су претрпели мождани удар пре пандемије. Међутим, још није јасно зашто.

Верујемо да постоји интеракција између ковида и можданог удара која тек треба да буде описана, рекао је др Дмитрив, радиолог и клиничар за неурорадиологију и неуроинтервенцију.

EUR/RSD 117.3358
Најновије вести