Лековитим биљкама до духовног злата

Недавно одржани симпозијум о ајурведи и ароматерапији у Београду била је јединствена прилика за упознавање с најстаријим системима традиционалне европске и индијске медицине.
Snežana Mitrović Foto: privatna arhiva
Фото: Снежана Митровић Фото: приватна архива

Отворила га је Њена екселенција, госпођа Чаухан, амбасадорка Индије у Србији, која је говорећи о индијској традиционалној медицини – ајурведи, споменула и сопствено искуство, јер је ова врста лечења неодовојиви део живота у Индији. Остао је добар утисак да ће се знања и сазнања из праксе делити и размењивати, а све на добробит оних којима су потребна. Једно предавање је привукло већу пажњу присутних – а то је излагање фармацеуткиње, флоритерапеута и хомеопате Снежане Митровић из Новог Сада. Она је говорила о духовном аспекту коришћења етарских уља.

- Многи помисле да је духовност комплексно везана са религијом, док други тумаче да је то широк концепт повезан са емоцијама, понашањем и филозофијом. Сматрам да је духовност универзално људско искуство које нас повезује или доводи у већу хармонију са садашњим тренутком. Како открити смисао живота, како остварити дубоки однос са нечим већим од себе?

Две најпознатије свакодневне духовне технике су медитација и молитва. Редовним коришћењем етарских уља у медитацији, после неког времена, сам мирис ће вас довести у опуштено стање и без медитације

Сведоци смо доста духовних техника које су у употреби, од реикија, Силва методе, хипнотичких и нехипнотичких регресија, тета хилинга, реконекције и многих других. Још је Парацелзијус говорио да је циљ алхемије да побољша ефикасност лечења, а циљ духовне алхемије да одговоримо на питања ко смо, одакле смо и где идемо, односно да „вођство“ личности претворимо у духовно злато - рекла је Снежана Митровић.

Да ли је пут до духовног злата трновит и дуг, да ли је достижан?

- То је индивидуално. Понекад је довољно да се промени перцепција и схвати да је живот ток коме се треба препустити да би се дошло до радости. Што сте више са животом: лаким и тешким, радосним или тужним, постаје вам јасније да живот ради најбоље за вас. Будите радознали, а не у отпору и контроли. Тек тада ћете осетити, како то каже Екхарт Тол, да „нисте у Универзуму, него сте ви Универзум, његов суштински део. На крају, нисте особа, већ жариште где свемир постаје свестан себе! Зар то није чудо?

Како нам есенцијална уља помажу на путу духовности?

- Биљке имају душу, а етарско уље је најконцентрованији носач њене душе. Шта се дешава када помиришемо уље? Пут мирисних молекула открива нам физиологија: они се прво растварају у слузи која је облога мирисног епитела на крову носне шупљине. Ови молекули стимулишу рецепторе за мирис, а они преносе сигнале до места где се они претварају у нервни импулс и даље се преносе митралним ћелијама до дела у мозгу који је одговоран за мирисе. Лимбички систем чини амигдала, заједно са хипокампусом и хипоталамусом, структурама које обрађују емоције и одговорне су за асоцијативно учење и формирање нових успомена. Како мирис етеричних уља иде директно до амигдале, а она је „одговорна“ за духовну праксу, онда ова уља можемо да користимо као асистенте у свим техникама.

Фото: Мајкина душица Фото: pixabay

Које су то технике?

- Две најпознатије свакодневне духовне технике су медитација и молитва. Пре практиковања, можемо уз помоћ арома лампице, распршивача или једноставном инхалацијом да припремимо себе, умиримо ум и ослободимо разне блокаде. Коришћењем етарских уља лаванде, жалфије, кедра, пало санто можемо да очистимо простор, уклонимо стагнирајуће енергије, уземљимо се, опустимо, осећемо се добро у сигурном простору и препустимо се. Коришћење етарских уља у медитацији је препоручљиво, после неког времена сам мирис, ако сте на послу, ће вас довести у опуштено стање и без медитације. Колико мириси имају утицаја на нас је пример да ће везаност за неку особу бити јача уколико се мирише одећа која припада тој особи, него ако се гледа његова слика.

Да ли бисте нам открили која се уља користе за духовну праксу?

- Једно од тих је етарско уље тамјана, које је још у староегипатској култури поштовано као зној богова. Хришћани сматрају да када се упали смола тамјана, дим подиже молитве и намере према Богу. Подсетила бих како се добија тамјан: дрво се засече, а на месту повреде цури сок као крв, да затвори рану, када та смола очврсне онда се скида и дестилише у уље. Више него је јасна порука: да тамјан настаје на месту великог бола, да затвара и зацељује ране, да је између живота и смрти. Његове индикације су јасне - даје се после повреда, зацељује ране, ожиљке, па чак и боре на кожи, али зацељује и емотивно...


Постеља за виле
 

Која легенда открива лековито својство мајчине душице?

- Постоји прича из околине Крушевца, да је настала на гробу где су деца неутешно плакала за мајком да им да храброст и снагу да издрже недаће. Мајчина душица (thymus serpyllum) је биљка за коју кажу да је постеља у којој спавају виле. Увек је носила поруку храбрости, издржљивости и доношења одлуке. Има изузетно јако антисептично дејство које загрева и чисти простор кађењем. Отвара срце и плућа, допушта да одлука дође из срца.


Латинско име босиљка, basilicum, упућује да он има краљевске атрибуте. Да ли се његово етарско уље такође користи у духовној пракси?

- Босиљак (ocimum basilicum) је веома заступљен у свим традицијама, па и у нашој. У нашем народу се каже, да добром човеку душа мирише на босиљак. На босиљак миришу девојачке груди… Ово је биљка која у српској традицији носи светло које има тамјан, која носи значење заштите и живота. Семе босиљка се прво сејало на њиви или башти, босиљком се дочекивало новорођенче и купало у њему, као и породиља првих 40 дана. Носили су га у грудима младенци на венчању, њиме се украшавала храна при прославама као симбол сећања на претке. Њиме су се кадиле куће, ако је неко болестан. Укратко, босиљак је обележавао сваки сегмент живота и прелазак из њега.

За шта се користи босиљак у ароматерапији?

- У ароматерапији, етарско уље босиљка се користи као подстицајни и енергичан тоник који стимулише. Знамо да је адаптоген - да прилагођава организам свакој ситуацији, те тако смањује ментални умор, разгони тамне емоционалне облаке, али и смањује мишићне болове и спазме, ако су узроковани јаким физичким напором. Помаже у одличном функционисању дигестивног система. Репелент је, односно одбија инсекте. Духовна порука босиљка је заштита која даје храброст да кренемо у духовну праксу и пошто се користи у свим животним ситуацијама, даје сигурност, чистоћу, поверење.

Колико је кадуља или жалфија заступљена?

- Веома, користи се и у шаманским ритуалима, њоме се прочишћава и простор. У нашим крајевима жалфија се посипала по путевима да вештице не долазе, а жене су се купале у жалфији, да сачувају здравље. Истакла бих да је етарско уље жалфије пре свега чувар женског здравља, у свим циклусима, од пубертета до касне менопаузе, оно је помоћ у свим хормонским дисбалансима. Име salvia долази од латинске речи salvare, што упућује на оздрављење, то само говори да је жалфија исцелитељица, на коју се увек гледало с пуно поштовања. Сматра се да има јаку моћ да прочисти и заштити и да помогне у уласку у велике увиде и тајне.

Фото: Хајдучка трава Фото: pixabay

Само име хајдучка трава нас асоцира на биљку која зацељује ране јунацима и даје храброст. Да ли је то заиста тако?

- Хајдучка трава (achilea milefollium) је биљка позната и по легенди о античком хероју Ахилу. Ова биљка има двоструко дејство: она нежно стеже, скупља, па зато помаже код заустављаја крварења, али има и благо опуштајући ефекат на цео организам. Побољшава циркулацију, посебно у јетри и материци, и општи је тоник за организам. Етарско уље делује балансирајуће, зауставља крварење, смањује грчеве. Духовно - као што је Ахил имао невидљив оклоп, тако и етарско уље се користи за заштиту и храброст. У кинеској филозофији се сматра да је ова биљка савршена комбинација јина и јанга.

Да ли међу овим биљкама има цвећа?

- Ирис (iris germanica) или како је ми зовемо перуника је биљка која плени лепотом. Она носи назив словенског бога Перуна, који је био бог неба, правде и грома (као Зевс или Шива). Перуника се садила се око куће и у виноградима да штити од удара грома. Етарско уље се добија од ризома, који се суши 3-5 година, а онда се меље у ситни у фини прах орис, од кога се дестилише уље. Духовна порука уља је инспирација, за људе који су у стагнацији, без идеје. Обзиром да штити од зрачења, то, пренесено, може да значи да можете да се усмерите само на своју идеју, без других утицаја. Она омогућава дубоку контемплацију.

Ово је био само део биљака чија уља имају спиритуалне аспекте. Шта им је заједничко?

- Нагласила бих да се налазимо у пољу интегративне медицине, где успешно спајамо класичну медицину са традиционалним гранама. Холистички приступ значи да ми нисмо механичари, па ћемо „поправити квар“, јер ми ми нисмо само ћелије, ткива и органи. Човека не посматрамо само као физичко тело, већ сагледавамо и друге слојеве, његове емоције, стање духа... Цветне есенције, хомеопатија и ароматерапија теже успостављању равнотеже, а истинско исцељење се постиже када су сви нивои у равнотежи.

Марина Јабланов Стојановић

EUR/RSD 117.5584
Најновије вести