КСЕНИЈА СОТЊИКОВА Јога за затегнуто лице

Рускиња Ксенија Сотњикова, која већ осму годину живи у Србији, је ауторка специфичних вежби за лице, врат и деколте. Најбољи показатељ делотворности ових вежби, али и препорука другима је Ксенијино лице – на њему се године не виде.
1
Фото: Наташа Павела Амброж

Сотњикова је ове специфичне вежбе осмислила на основу доброг познавање анатомије и физиологје и знања које је стекла изучавајући биолошко центрирање, методу о којој се овде мало зна.

– По класичном образовању сам дефектолог, али сам у Русији завршила и академију за биолошко центрирање и бавим се меким мануелним техникама. Биолошко центрирање је холистичка метода, а развио ју је и разрадио руски научник, неуролог и физијатар др Јуриј Чикуров. Оно представља комплекс меких мануелних техника, које су усмерене на усклађивање функционалног стања свих механизама задужених за опште здравље, као и за активирање механизама самообнављања и саморегулације организма.

Зашто сте овај систем назвали јога за лице?

– Значење речи јога је јединство (ума, срца и тела). То нам сугерише и да је све повезано, јер ми смо саздани тако да сваки наш део утиче на остатак организма. Због сложене структуре човека, промена једног његовог дела, а не мењање осталих делова, једноставно је немогуће. То је добра вест, јер ако делујемо на један део тела то ће имати ефекта на цео организам.

Овај програм рада сам осмислила пре три године и радим с руском групом преко интернета. Тек однедавно сам се одважила да радим са Новосађанкама, јер је потребно објашњавати, а ја баш нисам сасвим савладала српски језик. Ове вежбе нису напорне и нема старосних ограничења, тако да могу да вежбају сви, а први час је бесплатан.


Вежбица да се одагна стрес

Ово је поступак који отклања напетост, па нам самим тим помаже да лакше заспимо. Када легнете, затворите очи и покушајте да осетите своју десну руку, а потом леву. Да ли се можда осећај разликује? Својом унутрашњом пажњом покушајте да осетите где се рука налази: прво лева, па затим десна. То исто можете урадити и с ногама и с лицем. Ово исто можете да радите када чекате у неком реду – време ће вам брже проћи, а ово је одличан начин да отпустите стрес – открила нам је Ксенија Сотњикова.


Да ли бисте нам описали како изгледају вежбе?

– У суштини то нису вежбе којима се затежу и опуштају мишићи као код класичних вежби. Одмах да кажем да то није неки фитнес за лице. У ствари, ово је систем покрета који не само што доприносе бољем протоку лимфе и бољој циркулацији, него и освешћивању мишића лица. По свом учинку и осећају особе која их практикује најближи су јоги. Осим опуштајућег ефекта ови лагани покрети утичу на побољшавање изгледа лица, па тако његове контуре постају симетричније, смањује се подбрадак, затежу се капци и умањују боре.

На који начин се оне изводе?

– Један део вежби се изводи нежним додиром руке коју постављамо на мишић, проналазимо тачку напетости и покушавамо да га опустимо. Све се изводи лагано, веома благим додиром и са пуном свесношћу. Зато се после и осећамо релаксирано. Наиме, када смо напети, то није само психичко стање које дође и оде, него се та наша напетост, уколико дуже траје, најчешће похрањује у телу. Мека мануелна техника ради на тај начин да се тело кроз лагане и нежне покрете опусти, да се покрене енергија, да се побољша циркулација, а потом долази до отпуштања напетости.

Какви су ефекти осим осећаја релаксираности?

– Овом техником се може и моделирати лице, уколико постоји нека несиметричност, настала од повреде или стоматолошке трауме. Један од ефеката је и упознавање са самим собом и освешћивање … То ширење свесности је у ствари ширење перцепције о нашим чулима, о нашем унутрашњем микрокосмосу (тело, ум, емоције), спољашњем свету који нас окружује и макрокосмосу, природи, чији смо мали део.


Како знати шта је добро за нас

Јога нас учи и да ослушнемо своје тело, да осетимо шта оно жели, шта му је потребно. Тело ће нам увек дати до знања шта је њему потребно само када бисмо ми знали да препознамо одговор. Ево једне згодне вежбице коју Ксенија Сотњикова препоручује, а која нам помаже да развијемо осећај шта је за нас добро, а шта није:

– Нека нам десна рука буде одговор за ДА, а лева рука за НЕ. Да бисмо развили себи тај осећај поставимо питања за које знамо сигуран одговор. (На пример да ли се ја зовем Ксенија?) Потом пратим какав осећај имам у десној руци. Исто тако вежбам за леву руку постављајући питања за која сигурно знам да је одговор негативан. Када истренирамо тај осећај у рукама, онда можемо себи поставити питање за које немамо одговор – али можемо пратити какав нам одговор даје наше тело!


Када промене постају видљиве на лицу?

– На часу се учи систем покрета, али би било добро када би се понека вежбица поновила и између часова. Тада први резултати могу да се виде после неколико часова. Но праве промене се виде после три месеца. Најбољи показатељ је сликати се на почетку, пре вежбања, да бисте могли да пратите и упоређујете какви су резултати постигнути.

Како вам се допада у Србији?

– Оно што ми се допада овде је клима, дуго лето, пријатна јесен и блага зима. Међутим, нарочито сам захвална што овде имам јединствено искуство живота у својој кући. Рођена сам Московљанка и у Русији сам живела само у стану. Имати своју кућу, башту, могућност да убереш плод који си неговао је непроцењив осећај. То супругу и мени доноси много радости. Осим тога, за разлику од Русије која је велика и пространа – овде је све близу, а супруг и ја волимо да путујемо. Заиста ми се допада живот овде.

Да ли вам недостаје Русија?

– Садашње могућности комуникације умногоме помажу да с драгим особама будем у блиском контакту. Осим тога, два до три пута годишње одлазим у Русију, тако да немам осећај да ми много недостаје.

Марина Јабланов Стојановић

Фото: Наташа Павела Амброж

 

 

 

EUR/RSD 117.5848
Најновије вести