Кревет и гимнастика најбољи пријатељи кичме

Ретки су срећници у позним годинама који се не жале на повремене или сталне болове у леђима.
kicma bol, pixabay.com
Фото: pixabay.com

Хроничне може пратити и трњење у једној или обе ноге, те делимично или потпуно одузимање стопала. Терапија зависи од интензитета тегоба. Ако је присутан само бол, саветује се мировање у постељи и узимање аналгореуматика или аналгетика, али уколико не престане, потребан је и физијатријски третмана. Међутим, уколико ни то не помогне, ради се додатна, детаљна дијагностика, која обухвата и ЦТ скенер и магнетну резонанцу. На крају се проблем често мора решавати оперативним захватом.

Током ноћи, међупршљенски колутови се хране и одмарају па је зато посебно важно на каквом душеку се спава, у којем положају и колико  је сан квалитетан. Током лежања притисак унутар диска је најмањи, док је при ходању, а посебно седењу, знатно већи. За сениоре је препоручљиво да се и током дана одмарају, односно леже 30 до 60 минута, што ће свакако пријати њиховој кичми.

За превенцију и смањење бола у леђима важно је и научити заштитине покрете при устајању из постеље, дизању терета, умивању... Нагле покрете ваља избегавати, као и оне у којима се кичма „ротира”. Из кревета је најбоље устајати са стране, подметањем лакта под тело, спуштањем прво ногу на под, а потом полако дизати тело. И ношење или дизање терета изнад десет килограма су фактори ризика за искакање диска. Никада га не треба дизати трзајем, већ из получучећег положаја. Ваља избегавати и дуго седење главе спуштене унапред, прање косе у том положају, те прекомерно стајање, које такође додатно оптерећује кичму.

Код болова кичме помажу вежбе, али примерене. Треба их изводити редовно да би се ојачали мишићи који подупиру кичмени стуб.

И. Бакмаз

EUR/RSD 117.5792
Најновије вести