Како дуготрајно седење пред екраном утиче на наш мозак?

Ако сте од оних људи који за живот зарађују седећи у канцеларији испред екрана, најновија студија Калифорнијског унверзитета из Лос Анђелеса могла би непријатно да вас изненади.
kompjuter
Фото: pixabay.com

 

Иако је већ одавно јавна тајна да свакодневно вишесатно седење пред екраном није добро по здравље, ново истраживање које је објавила калифорнијска истраживачака организација Плос, показало је да седећи начин живота утиче на дебљину слепоочног можданог режња који је одговоран за меморију.

У истраживању спроведеном на 35 особа старости од 45 до 65 година, код оних који су провели више сати пред екраном недељу дана пре истраживања, примећена је тања структура можданог режња. (b92.net)

Иако научници нису могли у потпуности да потврде да је управо то разлог тање структуре, у закључку су навели да неактиван начин живота може да доведе до деменције и когнитивног пада у каснијем добу. Разлог тога је што је неактивност већ повезана са болестима срца, дијабетесом и раком дебелог црева.

Научници зато поручују да би требало што више да се активирамо ако желимо да смањимо шансу за обољевање од наведених болести и наводе да је активност најбољи превентивни лек за Алцхајмерову болест.

EUR/RSD 117.5388
Најновије вести