Кафа буди, лечи, али може и да шкоди

Постало је већ уврежена навика и изузетно су ретки припадници западне цивилизације који, чим отворе очи, не посегну за кафом, а источне – за чајем.
kafa
Фото: pixabay.com

Оба напитка имају своје предности, али и мане, па их треба ускладити са здравственим стањем да би ужитак био потпун. Кафа је шампион у буђењу и давању виталности, али многи нутриционисти сматрају да је ипак треба избегавати ујутру и попити тек касније. Јер, од ње се рано постаје преактивно па умор може стићи само неколико сати касније.

Након буђења, организам сам почиње да производи повишени ниво кортизола, хормона стреса који разбуђује, па је превише када се још дода и кофеин. Учинковитији су први гутљаји средином преподнева или рано по подне: када је ниво кортизола најнижи, корист је највећа. Није добра ни прекасна кафа, па је једно истраживање показало да може пореметити сан и шест сати након што је попијена.

Иначе, у једној шољици је 50 до 150 мг кофеина и уколико се кафа троши умерено, та супстанца може побољшати срчане функције, расположење, стимулисати нервни систем и побољшати његов рад. Али они који имају тегобе баш од болести тих органа и система, треба да је узимају обазриво и у малим количинама. Кофеин има и благи аналгетски ефекат, међутим, уколико се узима с лековима против болова, појачава њихов ефекат.

Нежељено дејство кафе осете они који попију веће количине током дана. Тегобе се испољавају као надутост стомака, стварање вишка киселине у желуцу, несаница или раздражљивост. Али, ако се шољица попије после јела, олакшава варење. Иначе, дневно не би требало попити више од три до четири шољице. Посебно треба бити опрезан с инстант-кафом, коју многи пију као посластицу с млеком, сладоледом или шлагом па није чудо што претерују с дневним дозама.

По својим стимулативним својствима чај мало заостаје јер садржи по шољи 35 до 80 мг теина, који подстиче активност организма као и кофеин, али се његов учинак постиже тек у количинама знатно већим од кафе. Флавоноиди су састојци танина из чаја, за које је утврђено да имају антиоксидативна својства, која одлажу старење и важна им је улога у заштити срца и крвних судова. Зелени чај је богатији флавоноидима од црног. Ипак, ни с чајевима не треба претеривати јер је доказано да блокирају искоришћавање гвожђе у организму. Зато се особама које пате од анемије не препоручује.

И. Бакмаз

EUR/RSD 117.5702
Најновије вести