Истраживање: Одласци у сауну смањују ризик од инфаркта

Захваљујући редовним одласцима у сауну Финци су, у односу на оне који их посећују ређе или их уопште не користе, мање подложни ризику од срчаног инфаркта, показало је истраживање чији су резултати објављени у америчком часопису „Neurology“.
velnes masaza
Фото: pixabay.com

Изгледи да особе које одлазе у сауну четири до седам пута недељно доживе срчани удар 61 одсто су мањи него у групи која је посећује само једном седмично, показали су резултати студије.

Код особа које у сауну одлазе два до трипут недељно ризик од срчаног удара мањи је, али за 14 одсто.

Истраживање научника с Универзитета Бристол прво је које доводи у директну везу коришћење сауне и срчаног удара, а током 15 година остварено је на подацима прикупљеним међу 1.600 Финаца старости од 53 до 74 године.

Чак и кад се у обзир узму отежавајући здравствени фактори, попут холестерола, последица пушења или дијабетеса, резултати студије остају неизмењени, истичу научници.

Како поручују, „активност коју људи упражњавају како би се опустили, благотворна је за наш кардиоваскуларни систем“.

Коришћењем сауне смањује се крвни притисак, а то смањује стрес. Познато је да је повишен крвни притисак један од главних узрочника срчаних обољења, подсећају, уз подсећање да боравак у просторијама испуњеним паром поспешује ширење крвних судова.

Око 75 милиона људи у свету болује од проблематичнога крвног притиска. Мушкарци су му склонији, а око 15,5 одсто има дијагнозу повишенога крвног притиска пре навршене 22. године живота.

Научници истичу како се током боравка у сауни повећава температура тела, што утиче на ширење крвних судова. Редовне посете сауни поспешују циркулацију и функционисање крвног система, што утиче благотворно на крвни притисакк. Током боравка у сауни, он се смањује, што резултира опуштањем тела и ума.

Коришћење сауне у Финској је популарно у толикој мери, да је већина домаћинстава поседује у свом дому.

EUR/RSD 117.5923
Најновије вести