И стручњаци за исхрану некада једу пицу

У мору информација о различитим врстама исхране, дијетама и препорукама стручњака, понекад је тешко извући конкретне савете и идеје о томе како да водимо здравији начин живота.
e
Фото: pixabay.com

Нутриционисткиња компаније Нестле Кораљка Новина Бркић прича о томе како се хране људи којима је правилна исхрана професија и шта једу нутриционисти и нуди неке занимљиве одговоре, као и кључне информације у циљу промене лоших навика у исхрани, којима смо често склони.

- Тешко је говорити о неком у потпуности правилном дневном менију. Сваки дан је, као што смо свесни, различит, тако да не можемо уводити строга правила. Из мог искуства, она су ионако често контрапродуктивна и ако себи кажемо да нешто ’не смемо’, пре ћемо то прекршити него уколико смо себи задали неки позитиван задатак. На пример, ’за ручак једем само поврће као прилог’ уместо ’не смем да једем бели хлеб’ биће често ефикаснија одлука“ - прича Кораљка Новина Бркић.

Међутим, како каже, у њеној кући ипак постоје нека основна правила – заједнички доручак или вечера, у зависности од породичних обавеза, планирање оброка за наредну недељу током викенда, када се и купују свеже намирнице… У фрижидеру увек има јогурта, поврћа, салате и млека, обавезно супа и јаја, а једе се скоро искључиво хлеб од житарица са целим зрном, односно веома ретко бели хлеб.

- Бар једном недељно једемо рибу, обично викендом. Трошимо доста маслиновог уља. Воћа мора бити увек, а посебно уживамо у сезонском воћу. Међутим, нереално је рећи да је све савршено. Умемо да наручимо пицу, одемо на ћевапе или хамбургер – све умерено - напомиње Новина Бркић.

Многи људи имају задршку према промени исхране јер сматрају да је здрава храна нужно безукусна. Ова нутриционисткиња каже како то није тачно и напомиње како је у то најлакше убедити људе понудивши им да пробају нешто што је здраво, а у исто време и укусно.

- То, поготово сада, заиста није тешко. Укусна храна није више храна која мора да буде и јако калорична, масна или слатка. Имамо велики избор квалитетних намирница, а доступни су нам и многи начини припреме хране. Мислим да свако може да пронађе оно што му одговара и према укусу, и према начину живота - напоменула је Новина Бркић.

Основно правило исправног начина исхране, истиче ова нутриционисткиња, је равнотежа, умереност и разноликост. Међутим, са овим обавезно иде и кретање - ако смо активни и редовно се рекреирамо, планинаримо, вежбамо и шетамо, трошимо и више енергије. Својој деци нутриционисткиња покушава да објасни основна начела правилне исхране од малих ногу, али признаје да то уме да буде изазов.

- У пракси, често ми буде тешко да детету направим здраву ужину за период који преведе у школи, ту умемо да водимо битке. Сендвичи су одлична опција, јер могу бити у милијарду добрих и здравих комбинација, али моје дете их не једе, па зато убацујем воће као ужину кад код могу, а упуштам се и у осмишљање разних креативних и здравих ужина - објашњава она.

- Драго ми је што видим да родитељи посвећују много више пажње правилној исхрани, планирају оброке, купују здравије намирнице. Такве навике преносе се на децу од малих ногу. Ипак, бојим се да је и даље већина људи у нашем региону склонија да поправља штету, него да се у промене животног стила упусте превентивно. Нажалост, неки схвате нужност здравијих одлука тек са назнакама дијагноза,као што су повишени крвни притисак, повишен шећер у крви и слично - закључује Кораљка Новина Бркић.

Фото: pixabay.com
Све је математика

- Ми нутриционисти често кажемо како је то све математика. Веома је просто - унесем XY калорија и ако трошим мање од унетог, стварам резерве у облику масних наслага - закључује Кораљка Новина Бркић.

Пројекат „Здраво растимо” окупио 25.000 деце

Кораљка Новина Бркић каже да је веома значајан пројекат „Здраво растимо“, који компанија Нестле спроводи већ осам година у сарадњи са Савезом за школски спорт Србије. Циљ пројекта је да се ђацима основних школа широм Србије скрене пажња на значај правилне исхране и редовне физичке активности. До сада је кроз активности у школама, у оквиру овог програма, прошло више од 25.000 деце.

Припремила: Љубица Петровић

EUR/RSD 117.5896
Најновије вести