ГЕН ЗА ГОРКЕ УКУСЕ: Генетика одређује укус броколија

Научници су објаснили да особе које наследе две копије варијанте гена TAS2R38, зване AVI, једноставно нису осетљиве на горке укусе из одређених хемикалија.
w
Фото: pixabay.com

То значи да ако не волите одређену врсту поврћа, чини се да ћете за то одсад моћи окривити гене јер су амерички научници установили да наслеђивање две копије гена за непријатне укусе резултира мањком апетита када кад су у питању броколи или кељ.

Резултати истраживања на неки начин појашњавају због чега је неким људима тешко уврстити зелено поврће на редовни јеловник. Истовремено гени могу утицати на то да ли неко подноси укус пива, кафе или црне чоколаде, пише Би-Би-Си. Са стране еволуције, осетљивост појединца на горке укусе може бити од користи јер га штити од конзумирања хране која би могла бити отровна.

Др Џенифер Смит и њене колеге с Медицинског факултета Универзитета у Кентакију кажу да управо због оваквога генетског склопа неки људи не успевају дневно у организам да унесу препоручену количину од пет порција воћа и поврћа.  Свако од нас наслеђује две копије гена TAS2R38. Он „шифрира” протеин у рецепторима за укус на језику који нам омогућава да осетимо горчину. Због тог „горког гена” код неких је особа уочена 2,6 пута већа вероватноћа да ће конзумирати мање поврћа него људи који тај ген не поседују, показало је истраживање.

Научници су објаснили да особе које наследе две копије варијанте гена TAS2R38, зване AVI, једноставно нису осетљиве на горке укусе из одређених хемикалија. Они с једном копијом AVI-ја и другом званом PAV осећају горке укусе споменутих хемикалија, али не у толикој мери као појединци који поседују две копије PAV-а, често називане „супер-дегустаторима”, којима је одређена врста хране веома горка. Истраживање је спроведено на 175 особа. Научници су установили да су особе које су поседовале две копије PAV-а конзумирале тек мале количине лиснатога зеленог поврћа, које се сматра добрим за срце.

- Морате повести рачуна о томе каквог су укуса неке намирнице ако заиста желите да се ваши пацијенти придржавају нутритивних смерница - рекла је др Смит докторима на састанку Америчког удружења за срце. Додала је да се она и колеге надају да ће открити уз помоћ којих зачина ће замаскирати горак укус и невољено поврће учинити прихватљивим и онима који га не воле. Установљено је да око 50 посто особа није осетљиво на горке намирнице, 25 посто сматра да је оваква храна чак слаткаста, а преосталих 25 посто је осетљиво на горчину какву развијају неке биљке како би избегле да их поједу животиње, показало је истраживање.

Припремила: Снежана Милановић

EUR/RSD 117.5679
Најновије вести