Физичка неактивност велики непријатељ здравља

Физичка неактивност је глобални проблем који према истраживању Светске здравствене организације има озбиљне последице на људско здравље. Према њиховим подацима једна од четири особе није довољно физички активна, а овај податак се посебно односи на адолесценте, преноси Кликс.
t
Фото: pixabay.com

Истраживања такође показују да су деца све мање физички активна и да слободно време радије проводе испред телевизора или компјутера. Недовољна физичка активност код деце може имати здравствене последице у каснијој животној доби, али и тренутне последице на правилан раст и развој деце. Последња истраживања показују да отприлике два милиона смрти сваке године узрокује недостатке физичке активности.

Физичка неактивност последица је урбанизације, чешћег коришћења превоза, послова који захтевају рад у затвореном простору и ограничено кретање те недовољно коришћење слободног времена за физичке активности. Повећана урбанизација резултирала је с неколико  фактора који такође утичу на смањену физичку активност, а између осталог ту су саобраћајне гужве, низак квалитет ваздуха те недостатак зелених површина и рекреативних садржаја у граду и околини.

Редовна физичка активност један је од кључних фактора за превенцију и лијечење главних незаразних болести, као што су болести срца, можданог удара, дијабетеса те рака дојке и дебелог црева. Такођер, физичка вежба или редовна шетња помажу у спречавању важних фактора ризика болести попут хипертензије, прекомерне тежине, а повезан је с побољшаним менталним здрављем, кашњењем појаве деменције и побољшаним квалитетом живота. Само 30 минута шетње сваког дана значајно ће побољшати опште здравље и ментално стање човека па стручњаци саветују да искористите слободно време за одлазак до оближње планине и уживате у свежем ваздуху.

EUR/RSD 117.5935
Најновије вести