Фармацеуткиња Снежана Јовић о Це-витамину: Јачање имунитета шпарглом

Сећате ли се прича о морепловцима, који су у неким давним временима XVI и XVII века када су пловидбе до новог света и далеких земаља биле дуге, неизвесне и напорне обољевали од скорбута.
Snezana-Jovic-Foto-R-Hadzic
Фото: Снежана Јовић, фото: Дневник (Р. Хаџић)

Ова болест је изазивала испадање зуба, опадање косе, лако су се појављивале модрице и подливи. Први је ову болест описао Хипократ, а енглески лекар Џејмс Линд је први доказао да се скорбут може лечити лимуном и осталим јужним воћем. Данас је ова болест скоро искорењена, а витамин Це има значајно место у свакој кућној апотеци, мада је најбоље узимати га из свежег воћа и проврћа који су значајан извор овог витамина. Управо о овом важном витамину разговарамо с фармацеуткињом Снежаном Јовић.

Какву улогу овај витамин има у нашем телу?

– Напоменула бих да и данас, када вам крваре десни или сте склони модрицама лекар ће вас опоменути да узимате више витамина Це. Зашто? – Зато што он има важну улогу у организму, као кофактор разних ензима, јако антиоксидационо средство, појачава дејство неких препарата.

Да ли је истина да витамин Це учествује у изградњи колагена?

– Да, учествује, а колаген је као цемент који везује наше ћелије у ткива. Захваљујући колагену, ткива и органи су чврсти и компактни, кожа нам није млохава него једра и затегнута, а тонус организма добар. Сем тога, по хемичару и биохемичару Лајнусу Полингу, двоструком нобеловцу, колаген омета кретање бактерија и вируса кроз ткива, смета им да се рашире и на тај начин подиже имунитет.

Да ли је он научник који је на себи испробавао велике дозе Це-витамина?

– Да. Лајнус Полинг је научник који је узимао јаке дозе Це-витамина и сам себи излечио канцер простате. После његове књиге „Витамин Це и прехлада”, смешно ми је ограничење Це-витамина на 1 грам дневно, због опасности да добијете камен у бубрегу. Обзиром да сам на Новом Београду сваки други дан чистила кетлер од каменца, а у Новом Саду славине и одводе, сумњам да би за евентуални камен у мом организму био узрок Це-витамин. Уосталом, скоро сам читала чланак о томе да су за калцификације у организму (на крвним судовима, катаракта, итд) одговорне нанобактерије.

Лајнуса Полинга оптужују и да је допринео да се створи мит око витамина Це и да се претерује око делотворности његових својстава. Какав је ваш став?

– Искрено поштујем тог научника, јер је он на себи примењивао све о чему је писао. И он и његова супруга су дневно узимали високе дозе Це-витамина и показали да нема негативних ефеката. Наравно, сваки човек је различит и нешто подноси, а нешто не. У ово време када дишемо загађен ваздух, пијемо неквалитетну воду и користимо воће и поврће прскано ко зна којим пестицидима, чињеница је да свима је потребно више антиоксиданата и заштитних материја. Пре свега због превентивног деловања на очување здравља.


Лична карта витамина Це

Витамин Це, односно аскорбинска киселина спада у групу витамина растворљивих у води и витамина са коензимским деловањем. По хемијском саставу је лактон 2-кето-Л-глуконска киселина. Витамин Це је бела кристална супстанца, стабилна у киселој средини, а осетљива на топлоту (50-90 посто се уништава кувањем), ваздух и алкалије. Бакар уништава Це-витамин.

Апсорпција се обавља у слузници усне дупље и у горњем делу танког црева. Апсорпцију витамина Це помажу калцијум, магнезијум, сви витамини и минерали, а одмажу стрес, висока температура тела, дуван, алкохол, антибиотици, салицилати, кортизон и орална контрацептивна средства. (извор https://www.stetoskop.info/vitamini/vitamin-c)


Заиста, шта се догађа када се претера с узимањем овог витамина? Која је доза препоручљива?

– Ако претерате са Це-витамином, добићете дијареју, тело вам даје обавештење да је доста.

У којим намирницама овог витамина највише има?

– Највише Це-витамина има у бобицама биљке каму каму, амли (индијском огрозду) и шпаргли. Ту је Це-витамин везан у комплексе са танинима и има добру биорасположивост, односно може много боље да се искористи. За који ћете облик да се одлучите је ваш избор. Али сви некако узимамо недовољно воћа и сировог поврћа, па га бар у зимско време укључите у своју исхрану и додатке.

Да ли је тачно да овај витамин сагорева масти?

– Витамин Це повећава оксидацију телесних масти током вежбања, дакле лакше мршавите уз унос витамина Це, али наравно ако и ограничавате унос калорија, пазите које намирнице и на који начин уносите и имате физичке активности.

На који начин он подстиче метаболизам?

– Метаболизам се нормално одвија ако имате све хранљиве и битне компоненте. Витамин Це улази у састав многих коензима, ензима и омогућава нормалну метаболичку активност на ћелијском нивоу. Изузетан антиоксидативни капацитет спречава дејство слободних радикала и дегенеративно дејство на ћелије – пропадање ћелија и измене ДНК. На тај начин делује у превенцији катаракте, макуларне дегенерације, кардиоваскуларних обољења, канцера и многих других.

Ко би требао да уноси више витамина Це?

– Недовољан унос Це-витамина примећен је код спровођења неких дијета као што су протеинске, затим конзумирање алкохола, дроге, кување поврћа... Угрожени су пасивни пушачи као и активни, особе које су на дијализи или имају проблем ресорпције хране, особе са канцером требају више Це-витамина, важан је и код оних који имају депресију или су психички болесници (витамин Це учествује и у синтези неуротрансмитера), ко зна шта још... У српској традицији је да у ово време почиње да се једе кисели купус, он је пун Це-витамина и пробиотика. Ето природног начина јачања имунитета!

Марина Јабланов Стојановић

EUR/RSD 117.5791
Најновије вести