Др Мирјана Ђурђевић о спавању и сневању

Драгоцено је оно што се учи у књигама, али је још драгоценије оно што се лично искуси. То могу слободно да кажем данас, после 15 година бављења сновима који су постали саставни део мог живота, како професионалног, тако приватног. Мој учитељ и ментор био је чувени др Иван Настовић, кога сам упознала 2002. године када сам се прикључила групи за анализу снова, открила нам је др Мирјана Ђурђевић, дубинско психолошки аналитичар снова, која је недавно објавила књигу „Живот кроз снове /Да ли ти нешто сањаш?“ у коауторству с Милошем Прешићем.
dr mirjana djurdjevic
Фото: Privatna arhiva

Скоро трећину живота проведемо спавајући, па се намеће питање колико је сан важан и зашто?

У току спавања долази до неке врсте регенерације нашег тела, како у физичком – физиолошком, тако и у психолошком смислу. Истраживања су показала да се током спавања мењају мождани таласи који се могу регистровати ЕЕГ-ом. Утврђено је да човек највише сања док се налази у тзв. РЕМ фази спавања, док се у осталим не-РЕМ фазама (има их 3-4) изгледа, сања далеко мање.

Рађени су експерименти када су испитаници буђени чим упадну у РЕМ фазу тј. није им било дозвољено да сањају. После неколико дана, ове особе су постајале дезоријентисане, узнемирене, имале су халуцинације. Код испитаника којима је ускраћивано спавање само у не-РЕМ фазама, нису се јављале овакве појаве него су били уморни и поспани. Тако се закључило да је сањање (у РЕМ фази) битно за психичко функционисање човека, а спавање (у не-РЕМ фазама) за физиолошки опоравак организма.

Који су то проблеми који доводе до несанице?

Разлози због којих настаје несаница могу бити многобројни, физиолошки, психолошки или комбиновани. У физиолошком смислу, свака пренадраженост вегетативног нервног система, а она може настати под дејством физичких или хемијских фактора, по правилу доводи до несанице.

На пример, то може да буде снажно узбуђење после или пре неког битног догађаја, претерано конзумирање хране пре спавања или превелика употреба психостимуланаса (кафа, никотин) као и многи лекови. И неке душевне болести (биполарни поремећај, на пример) у неким фазама могу бити праћене несаницом. Међутим, психолошки гледано, несаница често настаје као вид отпора који пружа психа сневача да до њене свести, кроз снове, не би доспеле поруке које они носе из несвесног дела личности.

Јер, снови нам често саопштавају нешто сасвим супротно од онога што ми на свесном нивоу опажамо и мислимо, а што нам је неретко тешко да „чујемо“ и прихватимо. Зато се од тога „бранимо“ несаницом.

С чиме сте се сусрели када сте професионално почели да се бавите анализом снова?

Прво искуство на самом почетку самосталног рада је био сусрет с предрасудама. Признајем, била сам прилично изненађена постојањем предрасуда не само код обичног света, него и код професиналаца као што су лекари и психолози.

Зачудило ме је да многи сматрају да су снови небитни и безначајни, с једне стране, док има оних који им придају велики значај, али на сасвим прогрешан начин. Они сматрају да су снови некаква пророчанства која обавезно говоре шта ће се десити у будућности. Мали број људи зна да само једна врста снова има ту функцију.

Више пута ми се догодило да из разговора са клијентом схватим да он претпоставља да поседујем неке парапсихолошке моћи, да сам видовита, па од мене очекује одговоре на питања о сопственој будућности...

Да ли се зна који је циљ снова?

Поруке које нам снови шаљу помажу нам да коригујемо свесно виђење и доживљавање свакодневних ситуација, људи и то најчешће блиских, али и да боље сами себе упознамо и да боље сагледамо не само сопствене потенцијале, него и мане. На тај начин можемо да избегнемо многе заблуде и конфликтне ситуације.

Осим тога, снови нас припремају за важне животне догађаје и прекретнице – тако трошимо много мање психолошке енергије када такви периоди наиђу у реалности. У кризним периодима можемо добити поруке и савете које на јави можемо да применимо. У клиничкој пракси, кроз снове се може предвидети неко обољење и више година унапред (па се зато може предузети адекватна превенција), или се може пратити успешност терапије и очекивати могући исход - ово се односи како на душевне тако и на телесне болести.

Снови могу бити извориште научних и уметничких дела и сневачу донети инспиративне садржаје које он може буквално преточити у своје стваралаштво. Поменуте су само најважније функције снова али постоје и многе друге.

Шта можете да нам кажете о сновима који се понављају?

Уколико се овакви снови правилно протумаче, они сневачу дају увид у животну ситуацију или проблем које он, на свесном нивоу очигледно не разуме, па током дужег периода стално понавља исте грешке.

Фото: pixabay.com

Да ли можете нешто да нам кажете о кошмарним сновима?

Кошмарни снови су често праћени буђењем и несаницом и најчешће представљају отпор свесног дела личности сневача да се суочи са садржајима који долазе кроз снове из несвесног дела личности. Овакви снови често не указују на нешто лоше, али указују на особине самог сневача које га несвесно оптерећују и које треба да мења.

То доноси олакшање, јер клијенти схватају да их не очекује никаква катастрофа, али с друге стране, им је изузетно тешко да се погледају у огледало и признају сопствене мане.

На који начин анализирајући своје снове, можемо да радимо на себи?

Анализирање снова је одговоран и сложен посао. Сама тенхика се у теоретском смислу може лако савладати, али то је само пола посла. Другу половину чини практичан рад који је много тежи, дуготрајнији и сложенији него што се то на први поглед чини. Радећи овај посао, аналитичар упоредо с клијентом ради и на себи.

Његово образовање и отвореност за нова сазнања и стално учење на свим пољима некада могу бити пресудни за добру анализу сна. Кроз снове које сневач годинама записује и анализира може се видети психолошко сазревање, тј. индивидуализација те особе као и застој у том процесу и могу се открити конкретни конфликти који тај процес коче, особине које би сневач требало да мења, грешке које би требало да коригује и избегава итд.

Ти садржаји су драгоцени за наставак процеса индивидуализације који је од великог значаја за успешније животно функционисање сваке особе.

Многи људи се жале да не могу да запамте снове, да ли постоје технике помоћу којих садржај сна остаје познат?

Заборављање јесте један од највећих проблема с којим се сусрећу сви они који желе да анализирају своје снове. У тренутку буђења сневачи су свесни сна, али сан невероватно брзо испари, зато би требало одмах да га запишемо или испричамо и тако имамо аудио запис (данашњи телефони имају ту опцију диктафона).

Уколико то не можемо, било би добро да га бар у мислима неколико пута поновимо, па касније забележимо. Поред садржаја самог сна, важно је записати и датум када је сањан, догађаје из тог периода и асоцијације које му тај сан буди. Током анализе важно је и да сневач да што више података о емоцијама које се јављају у сну и о њиховом интензитету.

Колико познавање технике анализе снова може да се примени у другим областима као што је класична психотерапија, хомеопатија или регресотерапија, с обзиром на то да сте и предавач на Академији за регресотерапију на релацији Београд-Лондон?

Моја предавања се односе на психологију снова и радове Фројда, а посебно Јунга и Сондија, јер они имају значаја за разумевање појмова регресије и регресотерапије. Такође сарађујем са хомеопатским школама и хомеопатама, као и са терапеутима који се баве породичним констелацијама и са класичним психотерапеутима различитих праваца, јер анализа снова, у свим овим техникама, може бити од велике помоћи да се дође до корена проблема што терапеутима олакшава рад на самом почетку терапије, али и касније, јер преко порука из снова својих клијената добијају битне информације за даљи ток терапије.

Марина Јабланов Стојановић

EUR/RSD 117.5576
Најновије вести