БИОЕНЕРГЕТИЧАР ГОРАН ДУКОВИЋ Техника за отпуштање стреса

За здравље се каже да је равнотежа ума, духа и тела, а ако се тај баланс наруши онда се појављује болест. Када се живи у складу са самим собом и са природом, осећај који добијамо је виталност и задовољство, а као последица тога су здраво тело и дух.
1
Фото: pixabay.com

На жалост, мали број људи може да се похвали да га ништа не стресира, да за све има времена колико му је потребно, да живи у миру и хармонији са околином и самим собом...

Чешће се дешава да чим ујутру прогледа почне нешто да га гњави, дави, пожурује, одвлачи, завлачи, притиска, стиска, не да му мира... Стрес се данас најчешће спомиње као узрок многих болести. Многи желећи да га се ослободе трагају за начинима да се врате у хармоничну вибрацију. Често им то изгледа као утопија. Но, како би Кинези рекли „пут од хиљаду миља увек почиње првим кораком”. Зато је наш саговорник биоенергетичар Горан Дуковић из Новог Сада, који је осмислио поступак који може да помогне да се вратимо у баланс.

- Хармонична вибрација је концепт који је припремљен да тренутно побољша и помогне да отпустите „негативну” енергију из тела и напуните се „позитивном”, уједно отпуштајући и накупљене емоције. Део нас се толико навикао на изворе стреса да негира да је под стресом.

Једна од одлика нас људи као врсте је брза прилагодљивост. Колико се заиста прилагођавамо новим условима?

- Када чујем реченицу: „Ја нисам под стресом”, дам једноставан пример: леп је дан, а ви добро расположени и возите ауто или бицикл и уживате у вожњи. Све вам је потаман и не може се рећи да сте под икаквим стресом. Али, одједном, вам ниоткуда неко истрчи... Кочите, све пролази добро, нико није поврећен, ништа није оштећено, али тог момента у вама се нешто „згрчи”… Колико таквих или сличних ситуација имате у току једног дана, недеље? Како се носите са њима? Да ли их отпуштате?

Да ли то значи да све стресове депонујемо у телу и да се после неког времена, ако их, како ви кажете, не отпустимо, они појављују као физички бол?

- Управо тако. Све што не отпустимо ми складиштимо у телу: па нас боли глава, рамена, врат, боле леђа… Подсетио бих да се све информације наших мисли и емоција чувају на нивоу ћелијског сећања. То може сликовито да се опише овако - унутар нашег тела енергија тече кружно између позитивног и негативног пола и повезује све органе. Стање ума, односно мисли или наше емоције утичу на тај проток енергије. Ако су нам мисли негативне, а самим тим и емоције, оне ће се у складу са вибрацијом коју носе акумулирати у одређеним деловима тела, односно органима. Љутња и бес се највећим делом чувају унутар јетре, а туга у подручјима срца, плућа, па чак и дебелог црева... Такво складиштење емоција које имају ниску вибрацију доводи до пресека протока енергије и ствара психичку и емоционалну неравнотежу, а уколико то траје дуже тело се на крају разбољева.

Које емоције имају ниску вибрацију, а које високу?

- Најнижу вибрацију има понижење, стид, следи кривица, страх, очај, беспомоћност, туга. Нешто вишу вибрацију имају љубомора, мржња, бес, љутња… Високу вибрацију имају следеће емоције: храброст, саосећање, прихватање, радост, љубав…

Фото: Приватна архива

Како ваш концепт хармоничне вибрације може да помогне?

- Имам конкретне резултате који су мерљиви, а то су: боља концентрација, већа усресдређеност, смиренији приступ свакодневици, растерећење горњег дела леђа (мањи „емотивни грч”), а самим тим боље расположење, квалитетнији сан. Показало се, да код људи који практикују хармоничну вибрацију, најмање једном месечно, долази до повлачења или ублажавања разних симптома.

Да ли бисте нам описали како изгледа тај ваш концепт?

- Радећи као биоенергетичар пожелео сам да помогнем људима тако што ћу да их научим како да се носе са стресом. Осмислио сам радионицу коју сам назвао „Хармонична вибрација” која се састоји из три дела. У првом делу се опуштамо и радимо медитацију за чишћење енергетских канала. То је једноставна и веома делотворна техника, која, уколико се редовно практикује, брзо почиње да даје бољитке на свим нивоима. Након што смо очистили енергетске путеве у телу, у другом делу, радимо комбинацију дисања и одређених покрета тела и руку. Масирамо и притискамо тачке на главним енергетским меридијанима и на тај начин успевамо да подигнемо биопотенцијал наше ауре, а самим тим и тела.

Како изгледа трећи део? Да ли се у њему коначно отпуштају емоције?

- У трећем делу ове радионице са чистим енергетским каналима и подигнутом биоенергијом, приступамо процесу отпуштања накупљених емоција. То радимо тако што користимо технику холотропског дисања, једну веома моћну енергетску технику психијатра Станислава Грофа. То је врста кратког и убрзаног даха који доводи до хипервентилације, а чија је примарна намена чишћење од задржаних енергија. Гроф је у својим истраживањима потврдио да енергетске технике попут холотропског дисања много брже и директније иду у нашу срж и помажу нам да се ослободимо тешкоћа много ефикасније него вербалне терапије. На овај начин отпуштамо емоције ниских вибрација. Свесно ослобађање акумулиране негативне енергије и емоција ниских вибрација у телу називамо енергетска детоксикација. Нагласио бих да је ово процес који доноси физичко, психолошко и емоционално исцељење.

Да ли усвојивши ове технике на радионици можемо и сами да их практикујемо?

- Ово није јога или нека друга вештина коју када савладате уз инструктора можете самостално да практикујете. Овде морате да имате надзор или водича због ваше сигурности – то је једноставно тако. Оно што ми је искуство у раду показало је да је Хармонична вибрација делотворна метода с обзиром на то да је већина корисника пријавила како више не осећа тежину на леђима, да су сталоженији и смиренији, да с лакоћом могу да се фокусирају на себе и свој живот, да не размишљају о неким темама као раније… То ми је и био циљ – да помогнем другима да промене свој живот на боље!

Марина Јабланов Стојановић

EUR/RSD 117.9011
Најновије вести