У Истри откривено праисторијско пећинско сликарство

РИЈЕКА: У Ромуалдовој пећини у Истри откривене су пећинске слике из доба палеолита, старе више од 30.000 година, на којима су приказани бизон, дивокозе и људске фигуре.
z
Фото: Youtube Printscreen (Jutarnji list-Natura Histrica / Arheološki muzej Istra)

То су прве пећинске слике пронађене у Хрватској, а откриће су представили научници Дарко Комшо из Археолошког музеја Истре и Ивор Караванић са Одељења за археологију Филозофског факултета у Загребу у априлском броју археолошког часописа Антиквитет, преноси Н1 Загреб.

Ромуалдова пећина се налази у Истри, у општини Канфанар, на јужним обронцима Лимског канала. Дугачка је стотинак метара и позната је по легенди да је у њој боравио свети Ромуалд око 1000. године и по томе што су у њој откривени материјални остаци неандерталаца, из раздобља средњег палеолита.

Први пут пећински цртежи су откривени 2010. године, када је Комшо у склопу пројекта ЦРОРА (CROatian Rock Art - Хрватско стенско сликарство) открио цртеже израђене црвеном бојом на зидовима пећине и претпоставио да припадају периоду палеолита.

У пећини су забележене 44 слике, од којих се истиче неколико цртежа, који представљају бизона, дивокозу, схематизоване приказе људи и троуглова, који могу да симболишу женски пол.

Даље ископавање у подножју стене са сликама довело је до открића материјалних остатака из горњег палеолита - алатки, делова окера и неколико комада угљена, чијом анализом је откривено да су стари око 17.000 година.

На Балкану праисторијски прикази фигура откривени су још само у Румунији у пећини Колибоаиа и у пећини Бадањ у Босни и Херцеговини, али тамо није реч о фигуративним приказима.

EUR/RSD 117.3375
Најновије вести