Тражили изумрлу врсту у дивљинама Мадагаскара, нашли је у - хотелу

БЕОГРАД:  Пандемија корона вируса и рестриктивне мере уведене у циљу сузбијања те болести довели су до тога да су се животиње приближиле местима на којима живе људи, па су виђене тамо где је то раније било готово немогуће.
e
Фото: Pixabay.com

Ове године виђене су чак и животињске врсте за које се сматрало да су изумрле пре много година. Што је још занимљивије, неке од њих су виђене у близини људских пребивалишта.

Камелеона са Мадагаскара, тзв. Фелцковљевог камелеона, научници су последњи пут видели 1913. године. После тога сви покушаји зоолога да га пронађу били су неуспешни и та врста је проглашена изумрлом.

Истраживачи из Минхена организовали су научну експедицију на Мадагаскар и седам дана неуспешно истраживали најудаљенија места на северозападу острва, где је та животиња виђена пре више од сто година. Међутим, он није пронађен у тешко доступним шумама, већ у великој башти у хотелу у којем су боравили чланови експедиције.

Камелеон са Мадагаскара живи краће од годину дана и то је делимично објашњење зашто није виђен више од сто година. Наиме, у октобру на Мадагаскару почињу кише, због којих је тешко доћи до његових станишта. Када дође сушна сезона, све одрасле јединке су обично већ мртве.

Ове године је поново виђена и слоновска ровка или сомалијски сенги, који, испоставило се, још живи на североистоку Африке.

Сомалијски сенги је сродник слона, али је величине миша. Скоро пола века сматран је изумрлом врстом и чак био уврштен на списак 25 најтраженијих врста, који је саставила организација за заштиту природе Global Wildlife Conservation. Последњи пут истраживачи су га видели 1973. године.

У потрази за мистериозном животињом група зоолога отишла је у Африку, али не у Сомалију, због сукоба у тој земљи, већ у суседни Џибути, где су природни услови слични као у Сомалији.

До ове године и новогвинејски пас који пева сматран је за изумрлу врсту. Он је по изгледу сличан аустралијском дингу, али је мањи и има необичан глас и ствара хармоничне звукове својим лавежом и завијањем.

Међународни тим истраживача успео је да пронађе популацију предака певачких паса у планинама на западу Нове Гвинеје. Научници су још 2016. мислили да су на истом месту пронашли припаднике те врсте, али је била реч о сличним јединкама.

EUR/RSD 117.5751
Најновије вести