Средњевековни спектакл на Смедеревској тврђави 2-5. маја

БЕОГРАД: Светско првенство у националним средњевековним борбама "Битка нација" на којем ће учествовати представници више од 40 држава, биће одржано од 2. до 5. маја на Смедеревској тврђави,
Bitka nacija Foto: promo
Фото: Битка нација Фото: промо

БЕОГРАД: Светско првенство у националним средњевековним борбама "Битка нација" на којем ће учествовати представници више од 40 држава, биће одржано од 2. до 5. маја на Смедеревској тврђави, најављено је данас на конференцији за новинаре у просторијама Туристичке организације Србије. 

Такмичари ће бити у средњевековним костимима, а предвиђене су витешке борбе, двобоји у мушкој и женској конкуренцији, битке 5 на 5, 12 на 12, 30 на 30, све у свему биће то део велике спортске атракције која ће у Смедерево привући велики број људи. 

Владимир Благојевић, директор Јуст Оут фестивала који организује ово Светско првенство каже да овакве манифестације имају изванредан утицај на туризам. 

"Само 24 сата од када је објављена информација да ће се Светско првенство догодити у Смедеревској тврђави, имали смо букирано све што се налази у у кругу од 40 километара око Смедерева. Гроцку смо попунили и сва остала села која се баве сеоским туризмом само у једном дану", казао је Благојевић. 

Он је најавио да ће се спектакл одвијати у три арене у којима ће се такмичари надметати сва четири дана. 

"Кроз квалификације, жене и мушкарци долазе до финалних борби у недељу. Све масовне борбе ће бити спектакуларне, а завршница првенства у којој ће снаге одмерити витезови подељени у две групе од по 150 такмичара није виђена до сада. Биће то премијера спектакла о којем ће свет причати", казао је Благојевић и додао да евентуално лоше време и киша неће омести ни такмичаре ни публику. 

"Када сте видели витеза да се боји кише", упитао је Благојевић. 

Поред такмичарског дела првенства публика ће имати прилику да види и чује музички програм у оквиру којег ће наступити сјајни бендови као што су Старе куке, Генерација 5, Прљави Ромео, Алогија, Ортодоx Целтс и Тхе Роцк, Никола Чубрило Банд и Yу Група. 

У пропратним програмима биће организовани дечији турнир у стреличарству, средњевековни сајам на којем ће се продавати аутентични сувенири, радионице за децу и родитеље. 

EUR/RSD 117.5121
Најновије вести