Рониоци пронашли олупину римског брода с очуваним вином и маслиновим уљем

Римске посластице су провеле 1.800 година на дну Медитерана те су постале право благо за археологе који су их пронашли у једној од најочуванијих олупина из тог периода, пише Кликс.
e
Фото: pixabay.com

У видеу објављеном на интернету види се брод и његови артефакти, као и комплексан посао који обављају рониоци како би их извукли с дна на површину.

"Ова олупина је једна од најочуванијих у целом Медитерану, а потиче из Римског царства", саопћило је Министарство културе на Мајорки.

Мали теретни брод је вероватно потонуо близу обале Мајорке некад у 3. веку, а пловио је с југа Иберије, која је сада део модерне Шпаније, према Риму. Научници који су открили олупину верују да је остала готово у потпуности читава, јер је брзо потонуо и напунио се водом. Да га је којим случајем захватила олуја, крхотине олупине и терет би били расути.

У броду су пронађене 93 савршено очуване земљане посуде које су биле испуњене вином, маслиновим уљем и гарумом, рибљим сосом. Управо је гарум био један од најпопуларнијих сосева који се правио од ферментиране рибље изнутрице. Додавао се многим јелима, производио се у Шпанији те извозио у Рим и друге делове царства.

EUR/RSD 117.5808
Најновије вести