Роботи замењују медицинске сестре у Бангкоку

Многе болнице широм света се суочавају са недостатком медицинских сестара. Једна болница у Бангкоку покушава да реши проблем помоћу робота, јавља Радио телевизија Србије.
s
Фото: Youtube Printscreen

Без могућности да пронађе довољан број квалификованог медицинског особља, Општа болница у Бангкоку набавила је роботе и обукла их у препознатљиву жуту униформу болнице.

 „У овој фази, роботи попуњавају јаз само на неким пословима медицинских сестара. Не намеравамо да заменимо људе роботима, већ само на неким пословима који за људе нису превише важни. Мислим да им роботи могу пуно помоћи“, објаснио је др Ано Нана, заменик генералног директора болнице.

Роботизоване медицинске сестре направила је једна кинеска технолошка компанија. Заправо су аутоматизовано вођена возила. Углавном, користе се за издавање лекова и испоруку између осам болничких пунктова.

Самостално могу да употребљавају лифтове, комуницирају на тајландском и кинеском језику. Могу се подесити и на тачскрин варијанту. Роботи могу много да помогну, али то не значи да су људи застарели и превазиђени.

„Нега болесника је осетљив посао. Захтева људску пажњу, поготово за детаље, попут убацивања назогастричне цеви или давања инјекција. За те ствари, потребна је вештина медицинских сестара“, каже Пајаре Сикамот, главна медицинска сестра.

Болница планира да прошири задатке роботизованих медицинских сестара и у апотеци, за припрему дозирања лекова. Биле би корисне и у болничким кухињама и техничким службама. 

За сада полако и тихо клижу по поду у својим јарко жутим униформама, блиставих црвених очију. Неке узнемиравају, другима су забавне.

У сваком случају, с повећаним трошковима здравствене заштите и недостатком радне снаге на Тајланду, чини се да ће ове медицинске сестре ускоро постати потреба, а не новина.

 

EUR/RSD 117.5912
Најновије вести