На Антарктику почела потрага за најтраженијом бродском олупином

Научници који желе лоцирати олупину брода Endurance ("Издржљивост") на којем је био британски истраживач сир Ернест Шеклтон стигли су на последњу познату локацију брода.
7
Фото: pixabay.com

Тим научника се пробио кроз дебели лед у недељу како би дошао до последње познате локације брода у Веделовом мору.

Роботска подводна возила ће провести неколико дана претражујући морско дно с циљем проналаска изгубљеног брода. Шеклтон и његова посада су морали да напусте брод Endurance 1915. године када га је оштетио лед, након чега је потонуо 3.000 метара испод површине.

Дрвени поларни брод је можда и најтраженија неоткривена олупина.

Експедиција која је стигла на локацију има рок од пет дана да пронађе Endurance. Тиму је на располагању јужноафрички ледоломац SA Agulhas II, а план је користити аутономно подводно возило (АУВ) за мапирање морског дна у сврху проналаска аномалија. Користиће се различите технологије као што је сонар, а први покушај ће трајати 45 сати.

Ако Endurance буде пронађен, неће бити покушаја прикупљања артефаката. Циљ је само направити 3D модел олупине, као и фотографије.

Мисија је велик изазов јер је површина мора залеђена. Ледоломац Agulhas ће повремено морати мењати положај како би оставио отворен простор за спуштање и подизање подводног возила.

Научници су уверени да ће пронаћи Endurance јер је Шеклтонов капетан Френк Ворсли био одличан навигатор те је прецизно израчунао координате места на којем је брод потонуо. Верује се да је у прилично добром стању јер организми који уништавају потопљене дрвене бродове не живе у хладним водама Антарктика.

EUR/RSD 117.5787
Најновије вести