Паметне патике знају куда нас воде

Ученици Националног истраживачког нуклеарног универзитета „МИФИ“ из Москве (НИНУ МИФИ) направили су паметне патике које упућују власника где треба да скрене, мере број корака и потрошене калорије, јавља Спутњик.
s
Фото: pixabay.com

Навигација на непознатом месту један је од актуелних проблема за становнике већих градова. Због тога су мобилни навигатори постали веома популарни. Међутим, корисницима ових уређаја и апликација понекад није лако да се снађу и схвате где треба да иду. Осим тога, стално морају да прате маршруту на екрану. То одвлачи пажњу корисника од дешавања око њих и повећава ризик на путу.

Ученици Универзитета „МИФИ“ смислили су оригинално решење овог проблема тако што су изумели паметне патике које показују пут ка одредишту. Принцип њиховог рада је врло једноставан. Када прилазите скретању десно, вибрира десна патика, а када треба да скренете лево, вибрира лева.

„Разрадили смо електронски модул који се синхронизује са посебном мобилном апликацијом путем ’блутута‘ и добија податке о заданој маршрути. Обавља све потребне функције, не омета кретање и може да се причврсти на пертле обичних патика. Корисник свега једанпут мора употребити телефон, након чега може да га склони и ужива у шетњи. Осим навигације, систем такође мери пређени пут, број корака и потрошене калорије. Те информације се могу видети у мобилној апликацији“, објаснили су аутори пројекта „БиГиПиС“ Александар Пинчук и Максим Левкин.

Тим планира да настави са развојем пројекта „БиГиПиС“, јер се тржиште паметне одеће шири сваке године.

Велика је вероватноћа да ће паметне патике за неколико година достићи ниво популарности паметних сатова, сматрају аутори изума.

EUR/RSD 117.5900
Најновије вести