Око 200 пацијената у Вухану лече - роботи

ВУХАН: У Вухану је отворен болничко оделење у којем раде само роботи како би се медицинско особље заштитило од заразе корона вирусом.
robot
Фото: pixabay.com

Око 200 пацијената са симптомима заразе вирусом Ковид-19 доведено је 7. марта у ново оделење, који се налази у пренамењеном спортском центру у Вухану.

Роботи пацијентима дају храну, пиће и лекове и одржавају објекат чистим. Неки имају хуманоидну главу, руке и горњи део трупа, а доњи део је на точковима. Други рободти су у целости налик на роботизирану кутију. Роботи се крећу самостално, а њима управља особље које се налази изван затвореног оделења.

Реч је о пробном пројекту оствареном у сарадњи између компаније која се бави роботиком Клаудмајндс, мобилног оператера Чајна мобил и болнице Вучанг у Хухану. Доректор те болнице Лију Жиминг умро је прошлог месеца због заразе корона вирусом.

Роботи се могу бринути о пацијентима с блажим симптомима оболења којима је ипак потребна основна медицинска њега. У случају да се њихово стање погорша, пацијенти се пребацују у одељења у којем делује право медицинско особље. Када оздраве, одлазе кућама.

Током боравка пацијенти носе наруквице са сензорима који мере број откуцаја срца и температуру. Информације с наруквица приказују се на управљачима, а које прате лекари и медицинске сестре. Медицинско особље их такође користи како би роботима доделили следећи задатак, преноси index.hr.

EUR/RSD 117.5912
Најновије вести