Од талога кафе наочаре за сунце

БЕОГРАД: У жељи да направи еколошки прихватљиве, а модерне наочаре за сунце, украјинска компанија "Оћис" решење за то нашла је у талогу кафе.
s
Фото: pixabay.com

На идеју о јединственом типу наочара дошао је извршни директор компаније Максим Хавриленко који је експериментисао с различитим биљкама попут нане, першуна и кардамона, пре него што је пронашао прави природни материјал у отпаду кафе.

Уз то, ове еко-френдли наочаре модерног дизајна миришу на кафу, преноси Ројтерс.

"Кафа је црна, што је уобичајена боја за наочаре за сунце која се уклапа у сваку комбинацију. Друго, у свету остају милиони тона талога од кафе“, каже Хавриленко за Ројтерс.

Као неко ко потиче из породице оптичара и са искуством дужим од 15 година у области продаје и производње наочара, Хавриленко је морао да одбаци преко 300 узорака пре него што је успео да добије савршене "Оћис кофи" наочаре за сунце.

Зелена индустрија талог кафе користи за производњу намештаја, шољица, боја и биогорива, али Хавриленко је пионир у производњи наочара за сунце произведених од овог материјала.

Еколошке наочаре за сунце украјинског бренда израђене су од кафе и лана, а лепљене су природним биљним полимерима, па им је предност и то што су биоразградиве и након 10 година могу се искористити као ђубриво.

Стакла нису биоразградива, али се могу у потпуности рециклирати.

"Циљ нам је да промовишемо наочаре у Украјини и свету, првенствено због саме идеје о потреби производње еколошких производа, али и због могућности исправног одлагања отпада", рекао је Хавриленко.

Иначе, процењује се да дневно у свету попије око две милијаде шољица кафе. 

Соц од кафе често заврши у канти, судоперама или на депонији, а недавно су и два предузетника из Хелсинкија дошла на идеју како да га искористе на најјбољи начин и тако направили патике од соца кафе.

Како кажу, будући да су забринути због утицаја индустрије на околину, а нису могли да нађу патике које су и удобне, и модерне и у складу са природом - направили су своје, објављено је раније на сајту www.kickstarter.com.

EUR/RSD 117.5660
Најновије вести