Нова електрана у Копенхагену као стаза за скијање и зид за пењање

Захваљујући новој електрани Копенхаген је добио скијалиште и огроман зид за пењање.
1
Фото: EPA-EFE/PHILIP DAVALI

У Копенхагену је осмогодишњи сан постао стварност након што су се први скијаши спустили низ стазу која се налази у склопу нове електране. Ова електрана је можда и најчишћа на свeту, а њени дизајнери су је претворили у место угодно за друштвени живот.

Електрана је хибрид зграде и пејзажа са стаклима и фасадом у стилу шаховске плоче на којој се налазе саднице, тако да би једног дана могла изгледати као зелена планина, преноси Кликс.

Електрана названа Copenhill поседује ски-лифтове и стаклени лифт који омогућава поглед на активности у електрани, односно на процес трансформисања смећа у електричну енергију и грејње за више од 200.000 домаћинстава.

Архитекта Бјарке Ингелс и његова компанија су добили идеју за дизајнирање електране пре осам година те су чврсто одлучили да креирају структуру која би омогућила бављење планинским спортовима.

Електрана је веома функционална, јер чак 97 посто становника Копенхагена добија грејање као биопродукт производње енергије из интегрисаног система где су електрична енергија, грејање и уништавање отпада комбиновани у један процес. Бјарке верује да електрана постаје пример другима који могу направити нешто слично.

С обзиром на то да је Копенхаген у равници, електрана нуди стазу за уживање у скијању, али и у прелепом погледу на луку. Дизајнери су поставили специјалну "пластичну траву" која пружа савршену подлогу за зимске спортове.

Зграда има и највиши зид за пењање на свету који је висок 85 метара.

У изградњу електране је утрошено 660 милиона долара, а она сваке године преради 440.000 тона отпада. Електрана може осигурати грејање за 160.000 домаћинстава те електричну енергију за још 60.000 домаћинстава. Ради 24 сата дневно, а целим постројењем могу управљати само два инжињера.

Очекује се да ће електрану годишње посећивати око 300.000 посетитеља. Једносатно скијање кошта 22 долара, а сезонска карта 366 долара.

Копенхаген је корак ближе ка амбициозном циљу да постане први карбонски неутралан град до 2025. године.

Фото: EPA-EFE/PHILIP DAVALI
Фото: EPA-EFE/PHILIP DAVALI
EUR/RSD 117.5845
Најновије вести