Научници открили нову врсту коронавируса код слепих мишева

МУМБАЈ: Док се свет бори против пандемије Ковид-19, код слепих мишева који насељавају Индију откривена је друга врста коронавируса, открила је нова студија.
Pexels.com/Miri/Slepi mis
Фото: Pexels.com/Miri/Slepi mis

Око 25 слепих мишева било је позитивно на тесту на коронавирус назван BtCoV, јављају локални медији, позивајући се на студију Индијског савета за медицинска истраживања (ИЦМР), преноси Раша Тудеј.

Испитане животиње припадају двема врстама такозваних "воћних шишмиша". Пронађени су у државама на југу земље, као и на западним Хималајима.

"Ови коронавируси шишмиша немају везе са SARS-CoV2 одговорним за пандемију Ковид-19", рекла је Прагиа Јадав, научница из Националног института за вирусологију (НИВ) у Пунеу и један од аутора студије.

Она је објаснила да још нема доказа да би новооткривени коронавирус могао да изазове болест код људи.

Међутим, врста шишмиша Птеропус претходно је била позитивна на вирус Нипах, од којег је током епидемије у Керали 2018. умрло 17 људи.

Ковид-19 је такође повезан са шишмишима због своје сличности са вирусима који се налазе у њиховом организму, наводи Раша Тудеј.

"Слепи мишеви се сматрају природним резервоаром многих вируса, од којих су неки потенцијални људски патогени", рекла је Јавад и додала да је потребан "континуирани активни надзор" да би се открили нови вируси који могу потенцијално да изазову епидемије.

EUR/RSD 117.3388
Најновије вести