Љубавници из Модене били су мушкарци

РИМ: Костури који се држе за руке, познати као "Љубавници из Модене", били су мушкарци, утврдили су италијански научници.
1
Фото: Tanjug

Костури су откривени 2009. године у северном граду Модена и датирају између 4. и 6. века нове ере, али су толико пропали да се није могао одредити њихов пол, па се претпостављало да је реч о мушкарцу и жени, пренео је Ројтерс.

Међутим, испитивањем протеина присутног у зубној глеђи, научници са Универзитета у Болоњи доказали су то скелети двојице мушкараца.

Били смо у могућности да извучемо протеине из зубне глеђи обе особе ... и да их поуздано одредимо као мушкарце, написало је 20 научника укључених у пројекат у раду који је објављен у часопису Сајантифик рипортс.

Научници су навели да је немогуће утврдити сексуалну орјентацију два костура.

Они су могли бити пријатељи, браћа, ратни другови.

Иако не можемо да искључимо да су те две ошобе биле заљубљене једна у другу, мало је вероватно да су људи који су их сахранили одлучили су да покажу такву везу међу њима поставивши њихова тела тако да се држе за руке, написали су научници у извештају.

Под владавином Јустинијана императора Источног римског царства између 527. и 565. године нове ере истополни односи између мушкараца сматрани су кривичним делом.

EUR/RSD 117.5885
Најновије вести