Кратер на Марсу назван по општини "Језеро" у Републици Српској

БАЊАЛУКА: Амбасадор САД у БиХ Ерик Нелсон уручио је данас начелнику општине "Језеро" Снежани Ружичић писмо америчке агенције НАСА којим је потврђено да је кратер на Марсу, на који би следеће године требало да слети један ровер, добио назив по тој општини у Републици Српској.
mars, pixabay
Фото: pixabay.com

"Уручио сам писмо из НАСА у којем се наводи да је ова локална заједница због свог имена директно повезана са планетом Марс. То је кратер на којем ће наредне године слетети један ровер", рекао је Нелсон.

Он је истакао да му је драго што је данас у Језеру и додао да су из америчке Амбасаде на прослави Дана независности у Сарајеву обелоданили да се један кратер на Марсу зове по овој локалној заједници, преносе "Независне".

Нелсон је додао да се нада да ће ова веза са Марсом у будућности допринети да деца и студенти схвате колико су за њихово будуће образовање значајни наука, технологија, инжењерство и математика.

Ружичић је изразила задовољство што је "Језеро" данас центар оваквог важног догађаја и што је управо тој општини, међу више од 80 предлога, припала част да се по њој назове кратер на Марсу.

Она је изразила уверење да је ово почетак великих пројеката и да ће у овом месту можда у будућности бити основан мали научни центар НАСА, где ће студенти моћи да се упознају са радом те агенције.

Фотографија кратера на Марсу који је добио име по општини "Језеро" може се видети на Твитер налогу агенције НАСА.

EUR/RSD 117.5896
Најновије вести